Lawrence Lessig i riksdagen

Det kom fram intressant information om att det är stridigheter inom USA högsta ledning om vad ACTA skall innehålla. Vicepresidenten Bidén står nära upphovsrättslobbyn och vill ha hårdare tag medan President Obama är mera liberal i frågan.

Lessig har länge varit en förespråkare för Internetgenerationen i upphovsrättsfrågor.  Med sina insatser för att skapa Creative Commons har han lett kampen för att på Internet släppa kultur, verk och kunskap fritt för andra att använda genom att skapa ett system av licenser där man enkelt kan säga hur ett verk får användas.

Lessig uppmanade riksdagen och se över lagstiftningen och inte kriminalisera dagens Internetgeneration.  Centerns Johan Linander har gått ut med att han vill att det startas en upphovsrättskommission för att se över frågan.

Det finns dock idag litet stöd i riksdagen för någonting sådant vilket jag personligen finner trist. Men samtidigt så kan det bli enklare och få igång en utredningen/kommission när väl Piratpartiet kommer in i riksdagen 2010.


Comments are closed.