Nätneutralitet 2 Marknadskrafterna 0

Spotify har avtal med Telia att deras datapaket skall få företräde i Telias mobilnät så att användarna av Iphone skall kunna lyssna på Spotify även om mobilnätet är fullt.

”Därmed stängs konkurrenter ute, samtidigt som Spotify fortsätter att spela. Det är just en sådan situation som förespråkare av nätneutralitet har varnat för – att nättillgången begränsas till en viss tjänst.”

http://www.idg.se/2.1085/1.272821/spotify-far-fortur-i-telias-mobilnat

Konkurrentern kan därmed i praktiken lägga ner sin verksamhet redan nu. För de kommer inte ha en chans att komma in på marknaden om deras tjänst får gå som allmänt Internet samtidigt som Spotify får gräddfilen. Musiken från Spotify kommer att vara perfekt samtidigt som de andras kommer ha hicka och fungera dåligt för användarna.

Det pågår idag en diskussion på nätet om huruvida nätneutralitet är bra för att skapa ett fritt och öppet Internet. PTS har sagt att marknadskrafterna räcker för att se till att Internet är fritt och alla konkurrenter har lika stor chans att komma ut på marknaden. Andra hävdar att man måste i telekomlagstiftningen se till att lagstifta om nätneutralitet och att ISPerna får inte ge förtur till något tjänst framför en annan.

Lägger man till tyska fallet där T-Mobile stänger ute Skype från IPhone så är ställningen just nu för ett fritt Internet:

Marknadskrafterna 0
Nätneutraliteten  2

Hur mycket måste marknadskraftkramarna ligga under för att acceptera ett nederlag och acceptera att nätneutralitet är det enda rätta för att skapa ett fritt Internet ?

Eller kommer vi få ett hel-kommersialiset Internet där nya tjänster är helt utestängda från att ha minsta chans att komma in på marknaden ?


3 Responses to Nätneutralitet 2 Marknadskrafterna 0

 1. David: Jag antar att du menar dogmatiska och inte religiösa (religiösa är ofta dogmatiska och de som är moderata är skadliga de oxå ”by proxy”, jadda, jadda, jadda).

  Marknadskraftskramarna är vana vid att se idiotiska lagstiftning som från början var till för att skydda det allmänna som senare blivit skadligt för allmänheten. Därav är de ofta väldigt försiktiga med att inskränka folks rätt till att välja själva.

  Om några år kommer antagligen en sådan lagstiftning stoppa innovationsmöjligheterna för smarta, billiga, ”artspecifika” tjänster.

  Frågan är om den oligopolställning som finns ställer till med problem, vilket inte är den enda anledningen till att poängställningen ser konstig ut. En annan är att iptelefoni redan är ”förbjuden” via telias modema bredband. De är dock inte de enda.

 2. ”Hur mycket måste marknadskraftkramarna ligga under för att acceptera ett nederlag”

  Hur mycket som helst. En marknadskraftskramare kommer aldrig att erkänna att det finns saker som den fria marknaden inte kan reglera själv eftersom de i grund och botten är religiösa i sin världsbild.

 3. Det som verkligen kommer att last ned nätet är ju streamad film. Intressant att redan musiktjänster lastar ned det så pass mycket att avtal skrivs.