Glädjs du över andras misslyckande ?

Glädjs du över andras misslyckanden ? Eller kanske du tycker de som gör det är hemska ? I så fall tycker du en mycket stor del av världens befolkning är hemsk.

Fotboll är ett spel där någon vinner  och någon  annan förlorar ( glöm att de även kan spela oavgjort). Det handlar alltså om att glädjas över sitt lags vinst vilket då innebär det att man samtidigt glädjs över att motståndarna misslyckats att vinna matchen. Gillar du sport öht så gillar du att glädjas över andras misslyckande.

Fotboll är ett exempel på ett nollsummespel. När någon vinner så måste motståndarlaget förlora. Sport rent generellt är ett nollsummespel – när någon vinner så förlorar alla de andra.

Men allting i livet är inte nollsummespel. Det finns även plussummespel. Det är aktiviteter där alla kan vara vinnare.   Ett exempel på ett plussummespel är aktiebörsen.

Såg ett inlägg på facebook där någon felaktikt påstod att för att någon skall tjäna pengar på aktier så måste någon annan förlora ?!?

Vem är det som sprider dessa lögner ? För det är inte första gången jag har sett denna villfarelse spridas av människor ? Vem får glädja utav att sprida lögner ?

Aktier går upp i takt med att företagen man köper aktier går bra. Aktier är ett lån man ger till företaget så det kan bedriva sin verksamhet. De pengar man investerar i företaget hjälper företaget att skapa jobb, skapa tillväxt och ger skatteintäkter vilka kommer alla svenskar tillgodo.

Då värdet i  företaget ökar så ökar även aktiens värde. När man säljer sin aktie dyrare så innebär det inte någon förlust för nye köparen – denne får då del av ett framgångsrikt företag som hjälper Sverige få ökat välstånd och där företaget förhoppningsvis kommer fortsätta visa fina vinster och öka i värde.

Genom att företagen förädlar värdet av investeringarna så ökar företagets tillgångar – företaget går med vinst.  Företagets vinst innebär en ökning av företagets värde – vilket leder till att företagets aktier får högre värde.  Företaget blir då mera värt på börsen. Det totala värdet på börsen går upp i takt med att företagen går med vinst och vi får en tillväxt i ekonomin och värdet på alla aktier går upp.

Värdet på börsen ökar hela tiden i det långa perspektivet. Det gör att alla kan bli vinnare på börsen. Det handlar bara om att investera i rätt företag vid rätt tidpunkt och även du kan bli en vinnare.  För aktier är ett plussummspel där ingen behöver vara en förlorare.


Comments are closed.