Den svenska hadopi-nämden

Den 22 september 2008 inkom det ett brev till Justitiedepartementet kallat ”Rättighetsihavarnas önskemål angående nämnd”. Målet för det hela var att beskriva en självreglerande nämnd med uppgift  att behandla ärenden om upphovsrättsintrång på Internet. Nämden hade skapats från det franska förslaget på en Hadopi-lagstiftning.

Nämden skulle bestå av innehållsindustrin, telekombolagen och regeringen. Tillsammans skulle de då besluta om åtgärder mot misstänkta upphovsrättsintrång på nätet med allt från varningar till avstängning från nätet. Jag själv var väldigt kritiskt till en sådan frivillig nämnd för det telekombolag som hölls sig utanför skulle då direkt få en stor marknadsandel då många skulle dras till de bolagen – det gör att en frivillig nämnd inte skulle fungera. Från telekombolagen insåg man att en frivillig nämnd skulle inte fungera.

Nu har Antipiratbyrån dammat av förslaget och framför det på nytt.  När nämden framfördes 2008 så var det många inom ramen för branchsamtalen om fildelning som sade nej till nämnden. Så chansen att de skall få igenom en frivillig nämnd är i praktiken noll. Det enda sättet de kan få igenom nämnden är om du lurar regeringen att införa nämden då nuvarande lagstiftning inte fungerar för att stoppa fildelning via bittorrent-tekniken.

Nämden kommer vara mycket svårt att få igenom i dagens politiska klimat i Sverige. Inte för att partierna inte skulle vilja gå innehållsindustrin till mötes – men för att det finns så liten acceptans för sådan lagstiftning bland det svenska folket.

Piratpartiet för tacka Anti-piratbyrån för att de håller elden under integritetsfrågan och fildelningen levande i den offentliga debatten. Det är lite roligt att se innehållsindustrin  ’lånat’ eller för att använda deras egna ord – stulit Motorolas namn Netopia för sitt eget Netopia. Det ökar Piratpartiets chanser att komma in i riksdagen i valet 2010 när debatten förs med hög svansföring.

Andra om förslaget Unni Drougge, Oppassande, Leo Erlandsso, Zac.


4 Responses to Den svenska hadopi-nämden

  1. Intressant läsa om det som hände i september 2008, vilket jag inte visste när jag höll på som bäst och mejlade till MEP:er om Telekompaketet och Hadopi. Pusselbitar faller på plats.

  2. Pingback: Corporativismus Dominare | Sagor från livbåten

  3. Pingback: Statlig HotBrevsMyndighet? :

  4. Pingback: Därför måste Henrik Pontén ge sig « OlofB[eta]