EU-parlamentet (s)wiftar bort USA krav.

EU parlamentet röstade nej till att USA skall få rätt att gräva i Swift-data från EU.

Det var nära att f.d. EU ordföranden Reinfelds fula knep att anta Swift-avtalet precis innan EU-parlamentet fick rätten  att vara med och bestämma villkoren i avtalet lyckades men EU parlementet valde och ge den svenska moderatledaren en knäpp på näsan för tilltaget och valde idag att säga nej till Swift-avtalet.

Tyvärr kommer väl USA att försöka gå runt detta och skaffa sig den informatione på andra sätt – de alternativ som då finns är Nederländerna som då redan ingår i EU och där det förmodligen skulle vara olagligt så då återstår bara Schweiz.

En seger för Piratpartiet.  En seger för EUs alla medborgares dataskydd.


3 Responses to EU-parlamentet (s)wiftar bort USA krav.

 1. Pingback: Nej till SWIFT! « Kapten TOQigs piratskepp

 2. Pingback: Swift: Seger! « Christian Engström, Pirate MEP

 3. Hej!

  Hela debatten handlar ju att ställa integritet mot säkerhet.

  Har man inget att dölja så finns det inget att oroa sig för.

  Sedan finns det ju alltid risk att uppgifter missbrukas, men det är svårt att göra så mycket åt. Man måste helt enkelt skapa tillit mellan EU och USA. Tex vore det bättre att man hade en gemensam transatlantisk dataskyddsmyndighet baserad i något land med mycket hårda integritetslagar och regler, så att USA tvingas överlämna uppgifter till EU och tvärtom.

  Vi ser ju tex när det gäller resor att EU-ländernas olika flygbolag måste överlämna uppgifter till USA om resenärerna och det i förtid så att USA skall hinna granska vilka det är som är inbokade.

  Säkerheten är viktig, och vad gäller internationell och global terrorism så måste vi samarbeta bättre istället för att ständigt ställa EU mot USA. Underrättelsetjänsterna måste bli bättre på att samarbeta och kvaliteten på underrättelserna måste bli bättre. Idag finns en hel del forskning som visar på den undermåliga kvaliteten, bland annat på stora misslyckanden inom CIA.

  Nu gäller det att vara rationell och förstå att vi måste samarbeta om världens globala problem. Att fortsätta att skrika integritet titt som tätt leder ingenstans.

  EU är inte perfekt och inte heller Sverige. Vi kan bara titta på en sådan sak om arbetslösheten. Vi kan titta på Monster.com och Monster.ca för att se var jobben växer fram och det är inte i Sverige eller EU. Vi ser att genom Entry Level så får många människor den möjlighet till försörjning som inte ges i Europa. Dessa jobb växer nämligen fram i Australien, Kanada och Amerika varje dag.

  Vi måste helt enkelt jobba tillsammans för allas bästa, annars går det åt skogen.

  Mvh

  Mikael