Lunds Univeritet, Yttrandefrihet och Politik ?

Lunds Universitet har bestämt att studenterna får inte blogga om politik och religion.  Man får fråga sig om studenterna inte får tänka själva ? Nja uppmärksamheten har gjort att Lunds Universitet i alla fall skulle kolla upp det hela det borde de verkligen göra för yttrandefriheten ingår i vår svenska grundlagar.

Annat intressant i reglerna är följande lilla godbit:

Undvik att citera någon utan deras godkännande.

Citaträtten är något under attack inte bara av innehållsindutrin utan nu även av universitetsvärlden ?

Självklart får man citera andra men tyvärr så försöker innehållsindustrin nu försöka stoppa citaträtten. De hoppas att på så sätt stoppa kritiska artiklar de inte gillar och då bara ge godkännande till trevliga artiklar där deras verk hyllas.

I den vetenskapliga metoden lär de sig att kritisk granska allting i sin forskningen.  Att då se en institution ägnad åt att föra fram den vetenskapliga metoden försöker stoppa citaträtten är mycket lågt av Lunds universitet.

Lunds universitet sluta att förtrycka det fria ordet!


7 Responses to Lunds Univeritet, Yttrandefrihet och Politik ?

 1. ”I den vetenskapliga metoden lär de sig att kritisk granska allting i sin forskningen. ”

  Det här kanske du skulle ha provat innan du skrev det här inlägget. Eller gäller det inte att man ska vara det minsta kritisk mot det som skrivs i tidningarna. Frågan handlar om en blogg som drivs av en institution för att marknadsföra utbildningen. Därför har man regler som säger att just den bloggen ska handlar om livet som student. Givetvis får alla studenter och anställda vid Lunds universitet använda sig av alla tillgängliga medier och sociala medier för att föra fram sina åsikter.

 2. Pingback: Lunds Universitet tillämpar regler « Jacob Dexe

 3. Pingback: Ropa inte vargen kommer | Sagor från livbåten

 4. Pingback: Censur? » Sharpless blogg

 5. Pingback: Okunnig kritik av bloggförbud « Badlands Hyena

 6. Det kan vara minst sagt svårt att undvika politik och religion eftersom de företeelserna vill lägga sig i allting annat. Jag är ofta med i diskutioner kring vetenskap, men hela tiden dyker det upp kreationister, evangelister, ultrakonservativa och andra religiösa och politiska tokar som försöker bevisa att accepterad vetenskap har helt fel och de själva har rätt bara för att de tycker de har rätt och inte förstår vetenskap.

 7. ”Lunds Universitet har bestämt att studenterna får inte blogga om politik och religion.”

  Nja, det stämmer väl inte riktigt. Som jag förstår det handlar det här om en viss studentblogg som drivs i institutionens regi. Det är väl inte konstigt om den sätter upp riktlinjer för den. Jag kan inte se någonstans att de lägger sig i vad folk skriver på sina egna bloggar.

  Det finns en tid och plats för allt, men varför skulle institutionens blogg vara lämplig för diskussion av politik och religion?