Det som aldrig skulle hända har skett.

Ibland kommer man att förundras över politiker. De säger med bestämdhet och fasthet att vissa saker skall ske och med lika stor fasthet att vissa andra saker aldrig skall ske.Trots att många då vet om att det kommer inträffa för systemet politikerna vill införa kommer inte fungera som politikerna hoppas på.

Så sker det som aldrig skall hända.

Det blir då lite trist att återigen behövs säga vad var det vi sade.

Politik är att vilja. Politik är tyvärr ofta att hoppas att det som införs är något som skall bli bra inför framtiden. Problemet är att om man inför system där det är möjligt att fuska och samtidigt har  oklara linjer för hur reglerna skall efterlevas. Då det inte klart framgår direkt och automatisk vad som händer när reglerna inte efterlevs – så kommer folk att inte bry sig om dem.

När Euron infördes var reglerna för att vara med mycket stränga och politikerna lovade att de aldrig skulle brytas. Idag bryter de flesta av Euro-länderna mot dessa reglerna. Många har idag för höga underskott i sina finanser och de borde ha kastats ut ur Euro-samarbetet helt och hållet.

Problemet är om alla överträdarna kastades ut  så skulle inte så många länder finnas kvar och de skulle bli tvungna att skrota Euro-samarbetet helt och hållet. Problemet är att kostnaderna för att skrota Euro-samarbetet är många miljarder kr. Att byta valuta är inte billigt eller förmodligen inte ens önskvärt.

Genom att man i nu tvingas genomföra en räddningsaktion för Grekland där man lånar ut pengar till Grekland genom nödlån. Man kommer runt de rena formella hindren genom att det inte är Euro-samarbetet som lånar ut pengarna till Grekland utan de enskilda länderna går samman och lånar ut.

Det stora problemet med Euro-samarbetet är att alla länderna har egna finanspolitik vilken landet kan använda och ta billiga euro-lån och bekosta folkets konsumtion utan att ha en tanke på att lånen skall betalas tillbaka. Det leder då till att länder i skydd av euro-samarbetet kan låna tills det står på randen till bankrutt.

Med en flytande valuta så blir fort lånen dyra så att politikerna tvingas ta sitt förnuft till fånga – med euro-samarbetet så kan politiker tyvärr länge fortsätta låna till konsumtion utan att lånen blir dyrare.

Det har funnits många olika valutasamarbeten genom årtiondena, koppla valutan till guld, koppla valutan till en valutaorm och nu euro-samarbetet då ett stort antal länder använder samma valuta. Inga av systemen har blivit speciellt långvariga.

Det enda system som verkar ha fungerat bra för länderna är att införa en flytande valuta. Med en flytande valuta får varje land själv direkt se om det börjar råka får problem och det tvingar då politikerna att ta till åtgärder snabbare om landet går dåligt. Den flytande valutan blir då en indikation på hur bra politikerna sköter landets ekonomi och går ekonomin dåligt så sjunker valutans värde och importvarorna blir dyrare vilket gör att alla ser fördelen med att valutan håller ett relativt fast värde. Det går då inte att missbruka systemet utan att det direkt märks i dyrare importvaror och högre räntor.

Euro-samarbetet är ett politiskt experiment och Sverige kan idag vara mycket glada över att vi inte är med i det experimentet – euron är idag ett misslyckade. Det kan mycket väl hända att euron klarar sig men i praktiken så kommer det leda till krav på mera samordning av de finansiella styrmedlem för ekonomin – dvs ett krav på ett fördjupat samarbete inom EU och ännu ett stort steg mot europas förenta stater.

Grekland lamslås just nu av storstrejker som ytterligare sänder bränsle till en redan sargad ekonomi. .  Frågan är hur långt de 25 miljarder Euro Grekland får i nödlån kommer räcka då Grekland måste betala över det dubbla i räntor och amorteringar på sina lån under 2010.  Frågan är hur länge det tar innan Grekland sätts under förmyndarskap och helt förlorar sin rätt att styra sig själva.

Det politikerna sade aldrig skulle hända har hänt – de har givit ett nödlån till Grekland och många fler verkar behövas… för Greklands problem är i grunden mycket djupa och Greklands problem är hela Euro-samarbetets problem och den stora frågan är vilket är nästa land som kommer kräva nödlån från de andra medlemmarna i euro-samarbetet ?


6 Responses to Det som aldrig skulle hända har skett.

 1. Pingback: Euron går ned för räkning « Nemokrati

 2. Ziggez: Ja även fast vi är inte med i Euron (tack och lov för det) så finns det stor risk att de baltiska länder tillsammans med Ukraina hamnar i problem. Nu verkar det som det har löst sig tillfälligt,men om det blir fler länder som drabbas så kanske fler dras in i denna korrupta ekonomiska härva. Och då kommer vi behöva rädda våra banker förmodligen för de är ”too big too fail”.

 3. Frågan är hur det går när flera EU länder kraschar sin ekonomi?
  Många andra länder inom EU står på kö med skyhöga handels underskott.
  Vi kan tacka vårt folk att vi har mot politikernas vilja röstat bort EURON.
  Länder som ligger nära gränsen för bankrutt är ju Spanien Italien Portugal samt de baltiska länderna, redan nu lämnas lån från Sverige. För att hålla dessa under
  armarna så dom svenska bankerna inte gör ännu mera förluster. Räkningen kommer att skickas vidare till dom svenska skattebetalarna av Anders Borg.
  då kommer även Sverige att dras med i den allmänna bankkrutten.

 4. Hela den här ekonomiska grejen är ju lite svår att förstå sig på. Men det börjar bli mer och mer uppenbart att olika finansiella institutioner runt omkring i världen är en stor del av problemet. Just hur pengar skapas på ett lättvindligt sätt vilket gör att det finns väldigt mycket skulder i hela världen. Jag har läst att världens bnp tillsammans är ca 60-70 biljarder dollar och att världens skulder ligger på ca 600-700 biljarder dollar. Hur går det ihop? Det finns ju en hel del info på nätet som säger att dollarn kommer krascha och att även många andra valutor kommer få problem. Intressant att Gordon Brown nyligen sa att världen behöver en ”ny finansiell konstitution”. http://uk.reuters.com/article/idUKTRE61I23320100219

  I Grekland har korrupta politiker tillsammans med banker som Goldman Sachs fifflat med en massa pengar och nu måste deras befolkning betala för det. Varför tas inte tillgångerna från de som har begått dessa brott i stället för att greklands befolkning skall behöva betala nota. Om t ex Swedbank hamnar i problem för att de har lånat ut alldeles för mycket pengar till Baltikum och får problem, skall vi skattebetalare rädda de? Hell no!! Varför skall banker alltid få hjälp när det går dåligt. Det är ju inte så att det går bra att de donerar massa pengar för att t ex betala av utlandsskulden.

  I Island pågår det spännande saker. Isländska folket vägrar nu att betala notan för Icesaves mysslyckade affärer. För några månader sen så satte England upp Island på terroristlistan tillsammans med andra länder som Nord Korea tex och EU hotade med att de inte kunde få bli medlemmar om de inte betalade dessa skulder som Icessave hade. Man skulle kunna säga att det är ekonomisk utpressning mot Island. Att Island sattes upp på terrorist listan skapade en massa problem för de då deras tillgångar frystes vilket gjorde det väldigt svårt att importera varor. Helst ville EU och England tillsammans med Holland att Island skulle förstås ta dyra lån från IMF och i princip bli ränte slavar under lång tid.

  Jag är ingen ekonom och kan helt ärligt säga att jag inte förstår vad som pågår, men det är något som är sjukt med dagens finansiella system och centralbanker tillsammans med andra banker måste granskas mycket mer i media. Eller vad säger du Anders?