Misstänkt fildelning värre än bevisat fusk ?

Uppdaterat: Enligt en kommentar så har tydligen MDH gjort en egen undersökning och straffet är baserat  på den så det jag skriver nedan är inte helt korrekt. Uppenbarligen så har tidningarna – tyvärr – valt att bara presentera en liten del av viktiga fakta i fallet. Min text står kvar som ett bevis på att man kan inte lita på artiklar i gammelmedia.

Mälardalens högskola ställer högre tillit till ett brev från Columbia Pictures än sina egna bevis och väljer att ge ett högre straff för ett misstänkt brott jämfört med ett där de själva har bevis.

Först Beatrice Ask som vill införa skamstraff för misstänkta och nu väljer Mälardalens Högskola att att ge högre straff till en student anklagad för fildelning än för två studenter ertappade med att fuska. Var i all världen har den mänskliga rättighetan att anses vara oskyldig till motsatsen är bevisad försvunnit ?

En gång i tiden var det så att man var oskyldig till motsatsen bevisas. En gång i tiden var det så att man inte kunde fällas bara på misstanken. Det är bara att se på fallet i Bjästa för att inse hur ett samhälle där man tappar all rim och reson och där misstankar och mobbning får råda i stället för lag och rätt.

Vi måste upprätthålla de mänskliga rättigheterna och inte som på Mälardalens Högskola – stänga av en elev på anklagelser av motparten i en civilrättsligt process.6 Responses to Misstänkt fildelning värre än bevisat fusk ?

 1. Pingback: Otillåten användning av Mälardalens Högskolas datorer « Emil Isberg

 2. Pingback: Mera information om avstängning för fildelning | Sanningen som jag ser den

 3. Hejsan,

  Det var högskolans disciplinnämnd som fattade beslutet om avstängning. Detta baserades på en intern utredning som skett inom högskolan som visade att studenten, som ”fälldes” fildelat skyddat material i strid med högskolans användarregler. Brevet från upphovsrättsorganisationen medförde att den interna utredningen påbörjades men kunde aldrig i sig medföra avstängning. Den som vill ha del av det offentliga beslutet med den fullständiga motiveringen kan mejla registrator@mdh.se och begära kopia av beslutet med dnr MDH 1.9.1-230/10.

  Om studenten är missnöjd med beslutet kan han överklaga det till domstol och få domstolens prövning av beslutet. Högskolan vill att allt ska hanteras så rättssäkert som möjligt.

  Med vänliga hälsningar

  Alf Karlsson
  Kanslichef
  Mälardalens högskola

 4. Pingback: Jesper Berglund » Sidarkiv » Mälardalens högskola failar