Framgång för ACTA-kritikerna.

Idag är en glädjens dag för många av de kontroversiella förslagen för avstängning av användare från Internet kom inte med i det ACTA-avtal som publicerades idag. Bara det faktum att avtalet presenterades är en stor vinst för ACTA-kritikerna och att sedan förslaget om 3-strikes är bort är bara grädden på moset.

Aktivisterna har genom sitt aktiva motstånd mot hur ACTA-processen har pågått lyckats med att få bort de repressiva förslagen från avtalet.  Det är en stor framgång för Piratpartiet och alla de andra organisationerna som kämpat mot avtalet. Sanningen är den att om Sverige hade tillåt 3-strikes gå igenom så hade de förmodligen säkrat Piratpartiet en plats i Sveriges riksdag. Sveriges och EUs förhandlare har då kunnat använda opinionen som förevändning att slippa få med de reglerna i avtalet.

Även om då ACTA-avtalet presenterats så är det inte slut där för man har vägrat att släppa alla de förslag som diskuterats som inte har fått konsensus. Enligt de läckta dokumenten så har 3-strikes varit uppe på bordet. Så risken finns fortfarande att sådan skrivningar kan slinka med i ACTA-avtalet om vi inte håller ett starkt kritiskt öga på ACTA-processen.

Risken finns fortfarande för att de skrivningar som gjorts skulle kunna innehålla överraskningar men jag hoppas att alla de ögon som nu kommer ägna tid åt att läsa igenom avtalet kommer att hitta alla tveksamheter med ACTA.

Men trots mina betänkligheter så är detta en stor vinst för alla ACTA-kritiker och en stor vinst för öppenheten och Internetanvändarna. Jag vill ta tillfället och tacka alla som via opinionsbildande och aktivism varit med och hjälpt till att se till att ACTA-avtalet inte blev en tickande bomb för alla Internetanvändare.


7 Responses to Framgång för ACTA-kritikerna.

 1. Nja med tanke på att många trodde 3-strikes skulle finnas med i ACTA så är det inte lika dåligt som många befarade.

  Det betyder ju inte att det är mycket bra förslag – det finns fortfarande rätt stora problem med ACTA.

  Så det är en framgång att 3-strikes inte finns med explicit och att de tvingats publicera texten.

 2. Pingback: Demonstration mot Acta imorron lördag « Jan "PiratJanne" Lindgren

 3. Pingback: Demonstrera med mig på lördag! | Rick Falkvinge (PP)

 4. Pingback: Fascinerande om Acta « ConnyT funderar

 5. @Anders

  Tyvärr är det bara delvis sant det du skriver. Det är en seger ja – men innehållet i avtalet är värre än vad vi trodde. Till att börja med tas ”mere conduit” bort för leverantörerna för det andra skall staterna juridiska väsen vara skyldiga att reagera på påståenden från upphovsrättslobbyn och för det tredje så binds alla parter att stifta lagar för att uppfylla avtalet så…

  Det är värre än vad vi trott inte bättre.

  mvh
  Fredrik Larsson

 6. Ja, jo, men som Rick påpekade…det fula är i att det finns paragrafer i svensk lagstiftning som ser likadana ut men ansvarsområdet utökas drastiskt.

  Litet grann skillnaden mellan att ”systembolaget är ansvariga för att inte sälja till minderåriga” och ”systembolaget skall ta ansvar för att inga minderåriga dricker deras produkter.”

  Skillnaden blir alltså enorm bara där. Problemet är att en ”välvillig uttolkning” av en lagtext eller ett avtal existerar inte. Det här är en ful formulering som tillåter glidning hur långt som helst.