Centern och Datalagringsdirektivet

Johan Linander(c) centerns rättspolitiske talesman och Lena Ek(c) MEP skriver en fin debattartikel om datalagringsdirektivet där de tar upp kampen mot direktivet och den nya WD29 från EU parlamentet där man införde att Google-sökningar skall ingå bland de data som sparar förutom en mängd andra integritetskränkande information om våra vanor på Internet och telefoni.
Det är bra att se att de båda inte gillar att allas google-sökningar inte skall sparas och att de vill kämpa mot datalagringsdirektivet. Men tycker nog att Centerns kamp är lite ihålig och inte alls så skarp som man skulle vilja. För även om Linander och Ek är viktiga kuggar i Centern så har Centern tagit beslut på att genomföra datalagringsdirektivet.

”Därför har vi exempelvis krävt att datalagringsdirektivet införs med kortast möjliga lagringstid.”— Från Centerns stämma 2009

Genom att Centern inte skriver under på att inte införa datalagringsdirektivet som Piratpartiet och genom att dessa två centerpartister då kämpar mot det så kan det ses som inte mera än ett vallöfte de vet de inte kan klara av att uppfylla.
Centern vet att de kan skylla på EU och säga att EU tvingat Centern att införa direktivet och på sätt kan de säga att de gjorde allt de kunde, men att de inte hade något val.

Men står man för sina principer så har man alltid ett val – man kan då rösta nej även om det kostar. Det gjorde Camilla Lindberg(fp) i FRA-frågan då den kom upp i riksdagen. Även om hon fick folkets stöd så kostade det henne mycket men hon stod för sina principer och gav inte upp trots påtryckningar.

För vem vill rösta på en politiker som säger en sak och gör en annan ?

Sanningen är tyvärr att Centern kommer rösta för datalagringsdirektivet när det kommer upp i riksdagen efter valet. Viljan att få vara del av makten är starkare än viljan att göra rätt.


4 Responses to Centern och Datalagringsdirektivet

 1. De, eller vi, jag var på plats utan rösträtt, gjorde precis likadant med FRA-frågan. Beslutet som drevs igenom av partiledningen baserades på de formuleringar som alliansregeringen använt när de tvingade igenom frågan i riksdagen.

  Partidemokrati har aldrig känns så menlöst…

  Mitt aktiva motstånd på partistämman i Örebro, fotograf Johan Linander 🙂
  http://lakonism.blogspot.com/2009/05/fra-debatten-i-orebro.html

  Uppföljande inlägg om den dåliga demokratin på stämman:
  http://lakonism.blogspot.com/2009/05/bitter-forlust-men-blaslampan-ar-pa.html

  Sorry, att jag kapar tråden lite, men det är viktigt at även folk utanför de traditionella partierna får se hur dte kan gå till, så ni inte gör samma misstag…

 2. @Johan

  Är det inte något fel här?
  menar du att Centern fattar sina stämmobeslut efter vad som dom tror kommer gälla som kompromiss inom Alliansen och EU?! Det låter otroligt bakvänt. Centern måste väl fatta egna beslut vad man vill och vad man står för och sedan får man försöka genomföra detta. Vad är poängen med att fatta stämmobeslut ”utifrån den verklighet som finns”!?

 3. @ Johan:

  En mycket relevant synpunkt Johan, Centerpartiet har i alla fall ambitioner på området, men det räcker inte att snacka. Det är jättebra att ni ”jobbar för att få bort direktivet”, men frågan jag som väljare (och medlem i Centerpartiet) ändå måste ställa mig är den Anders ställer i sista stycket

  – Kommer Centerpartiet rösta Ja eller Nej till datalagringsdirektivet när frågan dyker upp i höst?

  Sett till senaste mandatperiodens track-record för Centerpartiet så är svaret skrämmande tydligt.
  Tyvärr… :-/

  Trovärdigheten i integritetsfrågor är kanske större hos Centerpartiet än hos Moderaterna, men det säger just nu absolut ingeting.

 4. Anders, partistämmobeslutet är taget utifrån den verklighet som finns, nämligen att Sverige är skyldigt att implementera datalagringsdirektivet. Denna skyldighet finns oavsett om man är piratpartist eller centerpartist. Vi jobbar för att få bort direktivet (jag röstade mot det innan det ens fanns något som hette Piratpartiet), men lyckas vi inte med det så måste det implementeras och då vill Centerpartiet göra det på en miniminivå. Det är det som beskrivs i stämmobeslutet.