Bedrägerier av filmbolag

Forrest Gump är en av världens mest inkomstbringande filmer trots det är den en av de filmer som inte gått med vinst. Detta trots att filmen dragit in närmare $700 MUSD.

Huvudrollsinnehavaren Tom Hanks fick $40MUSD för sin rollprestation. Regissiören fick $40MUSD för sin regi. Författaren Winston Groom upphovsmannen till Forrest Gump fick 0.35MUSD för och 3% av vinsten av filmen. Författaren nämndes även inte i något av de 6 tal som gjordes då filmen fick oskar-statyetter.

Då filmen inte gått med vinst så har författaren inte ännu fått något för sina 3% av filmens vinst.

Det här är inget nytt även filmerna i Harry Potter-serien har svårt att gå med vinst trots att även de är några av de mest inkomstbringande filmerna genom tiderna – trots det gick filmerna med förlust. Det hela beror på att filmbolagen ägnar sig åt Hollywood-accounting och aldrig tillåter en film gå med vinst.

Filmbolagen är tyvärr väldigt duktiga på att köra över upphovsmännen och finansiera filmer som går back – samtidigt som filmbolagen själva på något konstigt sätt går med bra vinster. Men så länge som lagstiftarna inte skriver lagar som skyddar de små upphovsmännen och i stället skriver lagar som skyddar industrin så får vi leva med dagens situation.


6 Responses to Bedrägerier av filmbolag

 1. Pingback: Anders S Lindbäck @ Kunskapssamhället » Musiker får inte heller betalt.

 2. Ja de som vet något vet att man skall kräva procent på intäkterna och inte vinsten. För det är tyvärr rätt sällan som en film går med vinst med Hollywoods sätt att föra räkenskaperna. De exempel jag tar upp är inte undantagen utan så sker det hela tiden.

 3. Jag förstår inte hur författarna fortsätter gå med på det här. Har de inte ens hört talas om Hollywood accounting eller är det bara så godtrogna så de tänker ’Det där kommer inte hända mig’?

  Om jag hade skrivit en grym bok och hamnat i samma situation hade jag ju sett till att det var extremt tydligt vad som menas. Något i stil med:
  ”För varje enhet av betalning i monetär form oavsett medium (sedel, visa-transaktion) som spenderas där visning (bio) av filmen eller information som kan formas till filmen (olika codecs), oavsett format(dvd, streaming) ska 3% av denna summa tillfalla mig. Dessa 3% ska dras innan eventuella andra avgifter (skatt) dragits. Förtydligande:
  * Köper någon en DVD med filmen på för 100kr inklusive moms så ska jag få 3kr.
  * Köper någon en biljett till filmen för 100kr inklusive moms så ska jag få 3kr.”

  Något sånt ungefär 🙂

 4. Lord of the Rings-triologin har dragit in massor med $$$ men ändå har den också gått dåligt… Om jag minns rätt så har Peter Jackson stämt New Line Cinema för att få ut sina procent..

  Vilket skulle vara orsaken till att inte han gör The Hobbit.

 5. Pingback: Tweets that mention Anders S Lindbäck @ Kunskapssamhället » Bedrägerier av filmbolag -- Topsy.com

 6. Bra där!

  Mera såna här avslöjanden behövs för att väcka Svenska folket.

  🙂