Hjärtligt virus och IT i vården

Tänk dig att du är sjunk och att läkarna gör en ingrepp i ditt hjärta. Tänk dig att du då har en maskin styrd av en dator kopplad till din kropp. Tänk dig att en datatekniker på sjukhuset loggar in via nätet på datorn och börjar köra en intensiv viruscheck på datorn som styr maskinen som är kopplat till dig – du överlever bara för att de snabbt får datateknikern och stänga ner viruchecken och lyckas starta om det hela.

Tala om att få ett oväntat besök. Det tycker självklart Lex Maria med dit fallet självklart gick vidare.

Det var väldigt många fel i det hela:

  1. varför behövde dator viruskollas ? – hur kunde en datatekniker logga in på en dator som aktivt användes för ett hjärtingrepp ?
  2. varför var dator öht kopplat till ett nätverk.
  3. varför behövde dator viruskollas ?
  4. varför använde man en dator som behövde viruskollas för att ingrepp ?
  5. Vet inte IT-avdelningen att en dator kopplad till ett nätverk kan få virus och därmed påverka datorns funktionalitet ?
  6. Vem är det som har sagt att detta typ av system ens kan tänkas vara säkert nog så att det får användas vid farliga medicinska ingrepp ?
  7. Vem skrev systemet ?
  8. vem specifierade vid upphandling att systemet skulle vara konfigurerat på detta sättet ?
  9. hur får iT-personalen på sjukhuset ens jobba kvar då de skapar en livsfarlig IT-miljö ?

Det är farligt med lite IT-kunskap – livsfarligt för patienterna. Sjukhuset skulle verkligen behöva en IT-personal som har det minsta hum om datorsäkerhet och då menar jag inte sådana som vet hur man kör viruschecken utan sådana som vet vilka krav man skall ställa på systemen så att de är säkra för patienterna!


Comments are closed.