Mjukvarupatent 2005-07-06 – Nej tack!

Som en uppfinning anses aldrig vad som enbart är
1. en upptäckt, vetenskaplig teori eller matematisk metod,
2. en konstnärlig skapelse,
3. en plan, regel eller metod för intellektuell verksamhet, för spel eller för affärsverksamhet eller ett datorprogram

– Patentlagen (1967:837)

Det är 5 år sedan EU parlamentet med förkrossande majoritet sade nej till ett direktiv som inneburit införandet av mjukvarupatent. En segerns dag för alla oss som var med i kampen – ingen nämnd och ingen glömd. För det kan inte sägas att någon enskild gjorde allting. Det var alla vi nätaktivister som tillsammans kämpade för att stoppa mjukvarupatenten som vann en stor seger genom att stoppa EU att godkände mjukvarupatent.

Nu är striden inte över – Europeiska PatentOrganisationen (EPO) kämpar fortfarande för sitt förhållningssätt att mjukvarupatent skulle vara lagliga och svenska patentverket är tvingade att acceptera de patent EPO godkänner som svenska patent. Det betyder att trots vinsten i EU parlamentet så är kriget inte över – det finns fortfarande inget förbud mot mjukvarupatent i EU.

Så vad som finns är ett patentavtal som säger att patent på mjukvara är inte är möjliga. Samtidigt har vi EPO sägandes att kör man bara mjukvaran i en dator så blir det hela patenterbart.

Så kampen är inte över – kampen mot mjukvarupatent fortsätter. Gå även du med i FFII.se och fortsätt kampen mot mjukvarupatent i EU.

PS Jag är en av grundarna av FFII.se och är idag revisor i föreningen.


Comments are closed.