Jämnt i Västerås kommunval

Enligt spelbolagen så blir det en mycket jämn strid i Västerås kommun. De förväntar sig att de blåa alliansen vinner med 1% i valet till Västerås kommun.

Andra intressanta kommunen för Piratpartiet – Uppsala Blått med 14 % , Linköping Blått med 2 %, Norrköping Rött med 4 % och Lund Blått med 8 %.

Till skillnad från i normala opinionsundersökningar så är de som satsar pengar på valutgången förmodligen mera säkra med sina sympatier. Men oavsett så ser det bra ut i Västerås, Lindköping och Norrköping. I dessa tre kommuner så finns det stor chans för piratpartiet att få en vägmästarroll och därmed kunna förhandla fram en bra maktposition och kunna få genomslag för partiets politik på våra fokusområden.

I valet till Västmanlands landsting så är det tre partier som inte ingår i något block Piratpartiet, Sjukvårdspartiet och Miljöpartiet. Det gör att läget där är väldigt öppet inför valet då vi inte alls vet vilka som kommer att vara med i ’regeringen’ i landstingshuset efter valet. Det kan bli mycket intressanta förhandlingar eller så kan det bli inga alls för allting blir direkt avgjort på valdagen.

Det är kul att leva i intressanta tider med stora möjligheter för framtiden.

I riksdagsvalet så har Alliansen fått en stor ledning inför valspurten hela 51.5% – ett försprång med 7.6% mot de rödgröna. Skandalen med moderata ministern som hoppade av har nu tydligen klingat av och alliansen har nu en betryggande ledning i valet till riksdagen. Slutligen så har trenden att Sverigedemokraterna långsamt gått ner i väljarsympatierna fortsatt och de minskar med 0.8%-enheter och hamnar under 4%-spärren till riksdagen igen. Mina tidigare prognoser att de inte skulle klara av att komma in verkar att uppfyllas. Men än så länge är valet inte helt över – folket måste få gå och rösta och idag är runt var femte väljare osäker på vilket parti de skall rösta på.


One Response to Jämnt i Västerås kommunval

  1. Finns ingen trendvikning för SD’s del. Partiet har ett genomsnitt på 4,7% i opinionsinstitutens senaste resp. mätningar, och mycket högre än så har det aldrig legat. SD’s snitt inför valet 2006 låg på 1,7%