Kd uppmuntrar till brott

Kristdemokraterna har nu släppt sina valaffischer och de har redan parodiserats på nätet och det är tycligen vad Kd har hoppats på: .

– Det är skitkul. Det visar att kampanjen engagerar, att det går att parodiera bilderna och att göra varianter av dem. Det är bara positivt för kampanjen, det här visar att den inte går omärkt förbi, säger Henrik Ehrenberg.

Men varför står det då på Kristdemokraternas sida för valaffisherna:
Affischerna är fria för nedladdning och spridning. Observera att materialet får inte bearbetas, ändras eller manipuleras. Affischerna är skyddade enligt upphovsrättslagen.

Så man får inte ändra bilderna – samtidigt som kristdemokraterna säger sig att de vill att man skall göra varianter av dem.

Kd vill att folk skall remixa deras bilder. Samtidigt förbjuder Kd folk att remixa deras bilder. Uppenbarligen vill Kd att människor på nätet skall bryta mot deras licens och därmed mot upphovsrättslagen.

Varför vill Kristdemokraterna skapa brottslingar ?


10 Responses to Kd uppmuntrar till brott

  1. Pingback: Stackars väljare! « Hållplats Hådén

  2. Det kan se ut som en paradox, men är väl inte konstigare än att partiet har försökt skydda vissa slogans hos PRV. Det handlar helt enkelt om att inte lämna fritt spelrum för de som vill få andra att tro att kristdemokraterna tycker eller uttalar något som partiet inte alls står för. Parodier bygger ju på att det är uppenbart skoj och inte ursprungligt. Tanken är inte att ingripa till höger och vänster, utan att ha en möjlig utgång om någon aktör inte respekterar demokratins spelregler.

    Sen är det ju i sak så, att man inte hur som helst får använda andras bilder utan att inhämta tillstånd, alternativt riskera att betala ekonomisk ersättning i efterhand. I detta fall torde denna rätt att jaga upphovsrättsintrång mest vara i fotografens intresse, inte i partiets… 🙂

  3. Pingback: Sanningen om samhället – 2010-08-12 FM

  4. hehe jag förstår paradoxen i det hela. Jag tror dock inte det är KD’s syfte =) Att KD säger ”det är chill” visar bara på att det är ett parti som är ganska lättsamt, dvs en stor skillnad mot övriga partier!

  5. Pingback: Valets Valaffischer – hur bra är de? « Joakim Hörsing

  6. ”KD säger på sin webb att Upphovsrättslagen förbjuder ändring av deras bilder. Det är lite generande för KD. Lagen tillåter nämligen uttryckligen bearbetning av andras verk på vissa angivna villkor. På dessa villkor garanterar lagen till och med bearbetaren en egen upphovsrätt till den nya versionen. Läs lagen, 1 kap paragraferna 3-5, den är lätt att googla fram!”

    • Nja hade det varit piratpartiet så hade bilderna varit tillgängliga enligt en CC licens och man hade då inte haft något emot om andra remixat dem. Nu ger Kd lite blandat budskap.