Oracle vs Google och OIN

OIN – Open Invention Network – är skapad för att hjälpa öppen källkodsvärlden att stoppa patentangrepp på öppen källkod. De har skapat en patentpool som kan användas för att stoppa patentangrepp genom att de som angriper öppen källkod kan då råka ut för motpatentkrav på alla patent som ingår i OIN.

Oracle är världens störste databaslevernatör och ägare av både MySQL, Solaris och Java genom sitt köp av Sun Microsystems. Java är släppt med GPLv2. I Oracles köp av Sun ingick alla dess patent på Java-tekniken.

Google är världens största sökmotor och även skaparen av operativsystemet Android som blivit mycket populärt på mobiltelefoner.

Andtroid är baserad på Linux och ovanpå det ligger Googles egen implementation av Java som är kraftigt omgjord för att passa i mobiltelefoner.

Oracle har nu stämt Google för att de uppges ha begått intrång på Oracles Java-patent. En trolig orsak är väl att Oracle ser att Android har blivit en stor succé med en större försäljning än iPhones.

Detta skadar Java – för vem vill utveckla för ett system där skaparen av systemet kan stämma dig för patentintrång ?

Detta skadar även C#/.NET då det befinner sig i exakt samma situation där man har en stor ägare som även har patent som denne kan använda mot en själv om man blir för framgångsrik.

Detta skadar alla mjukvarusystem där ägaren till produkten har patent som skydd och inte bara använder sig av upphovsrätten.

Detta gynnar öppen källkodsvärlden för GPLv3 säger explicit att man inte kan drabbas av patentstämningar om man använder licensen. Medan GPLv2 säger att man användare av koden förväntas få patentlicensen för eventuell patent i koden men det står inte excplicit att man får det.

Google ingår i OIN skyddsmekanisk. Det innebär att striden mellan Oracle och Google kan utökas till en strid mellan Oracle vs Google + OIN. Undrar hur glada Oracle blir då det får en massa mot-patenstämningar mot sig.

Allting är en stor stor röra. Livet hade varit mycket enklare utan patent på mjukvara.


3 Responses to Oracle vs Google och OIN

  1. Pingback: BlackBerry Torch 9800 (AT&T) Unboxing | AboutGadgets.info

  2. Pingback: Och advokaternas ögon glittrade | Sagor från livbåten

  3. Hm. Du gav mig just ett relevant skäl till att jag ska omvärdera GPLv3 lite mer positivt. Jag är inte säker på om jag ska vara tacksam eller irriterad över det… 😉