Rösta på Piratpartiet ?

Röstlåda

HAX uppmärksammar att Staffan Heimersons tar upp en intressant diskussion där han går igenom de olika politiska partierna och förkastar dem alla och funderar på om han trots allt kanske bör rösta på Piratpartiet eftersom han röstade på Piratpartiet i EU-valet men är rädd att det kanske blir en värdelös röst.

Jinge tar upp sin besvikelse över vänsterpartiet uppgörelsen med socialdemokraterna och miljöpartiet och tycker att de gett upp viktiga åsikter för chansen att få sitta med i regeringen. Även Jinge lutar åt att kanske rösta på Piratpartiet i höstens val.

Andra jag känner har tagit upp frågan om det är lönt och rösta på Piratpartiet för det ser svårt ut för partiet och komma in i riksdagen just nu. Ja det ser inte speciellt bra ut just nu men det finns andra viktiga skäl till varför en röst på Piratpartiet är ett bra alternativ i höstens val:

  • Får Piratpartiet 1 % så får de gratis valsedlar i nästa val – en fördel att slippa spendera pengar på valsedlar och utskick av dem runt om i hela sverige. Piratpartiets största kostnad i valet 2010 är kostnaden för att trycka och sprida valsedlarna.
  • Får Piratpartiet 2.5% så får partiet även partistöd under nästa mandatperiod. Det gör partiet möjlighet att ha anställda utan att vara helt beroende av donationer från medlemmarna och kan då använda mandatperioden för att föra opionion i sina frågor och bygga upp organisationen inför valet 2014.
  • Får Piratpartiet över 3% så är det en allvarlig kandidat att komma in i valet 2014. Det gör att riksdagspartiet även om de inte vill de tvingas ta till sig Piratpartiets politik och själva tvingas ta ställning till informationspolitisk frågor under mandatperioden generellt och valet 2014 speciellt
  • Slutligen så finns även chansen att Piratpartiet kommer in – för även om partiet inte står så högt i opinionsundersökningarna än så länge så gjorde det en enastående slutspurt i EU valet 2009. Det kan hända igen.
  • Alla partier avundas Piratpartiets politik. De flesta partier inför inte lagstiftning för att de tycker den är bra utan för att de känner att de måste och är tvingade därtil t.ex. Datalagrinsdirektivet.

Den mesta av kritiken mot Piratpartiet kommer sig ofta i att partiet är ungt och oerfaret och därför inte vet vad det talar om. Piratpartiet är idag som en ungdom som försöker klösa sig en plats i verklighetens vuxenvärld och där de vuxna ser det på det och säger – ja ja lilla du, du kanske kan bli något när du blir stor.

Det stämmer tyvärr. Piratpartiet har inte företrädare som har 20 års erfarenhet av politisk arbete. Piratpartiet har inte många med lång erfarenhet av att bedriva politiska kampanjer eller för den delen att föra fram och diskutera politiska förslag. Men trots det sitter piratpartiet i EU parlamentet idag och i 4 år till så 2014 blir det val till både EU parlamentet och riksdag, landsting och kommuner – det blir ett intressant år med mycket kampanjande.

Vad Piratpartiet har är de ungdomliga fräscha och framtidsinriktade idéerna om hur vi vill bygga vår framtid. Erfarenhet och bättre kunskaper går att skaffa sig – bra politik det har Piratpartiet redan. Därför röstar jag på Piratpartiet i årets val.


2 Responses to Rösta på Piratpartiet ?

  1. Pingback: Jag ger mig! Jinge vann! | Hyckleripolisens blogg

  2. Pingback: Jinge.se » Folkpartiet extrema elitsatsning