Barnporrfiltret ett fiasko

Det svenska barnporrfiltret som svenska politiker trott är så bra att de vill exportera det till EU har nu i en ny rapport visat sig vara ett stort fiasko. I stället för att hjälpa barnen så har det lett till att barnporr fritt har kunnat speidas på Internet i flera år utan att polisen har ens ägnat det en ögonblick att påtala att det borde plockas ner.

Barnporrfiltret har lett till felprioriteringar av polisen.
I stället för att kontakta ägarna av en webbplats där barnporr spridits så och påpekat för dem att de de gör inte är lagligt så har polisen bara satt in webbplatsen i filtret och låtit barnporren spridas fritt på Internet. När de som gjorde undersökningen påtalade problemet för webbplatsägaren så var den borta inom bara några timmar.

Barnporrfiltret har spärrat webbplatser som inte längre existerar. 92 av 193 undersökta webbplatser fanns inte längre på nätet – domänen fanns men ingen webbplats fanns på domänen.

Barnporrfiltret länkade till webbdomäner som inte ens längre var registrerade De webbplatser på nätet där det enligt polisen skulle finnas barnporr hade inte ens domäner som var registrerade – de existerade öht inte alls.

Barnporrfiltret innehöll bara barnporr i 3 av 193 påstådda platser. Av de 193 påstådda barnporrsiterna så fann man barnporr på 3 av dem. Det fanns fruktansvärt många icke-existerade barnporrsiter i filtret – många falsk positiva webbsurfningar blir det. Det finns idags hundratals miljoner webbplatser och av dem så spärrar filtret 3 webbplatser som innehåller barnpornografi.

Det är enkelt att gå runt filtret. Det enda som behövs är att man använder en DNS-server som då inte har filtret inlagt.

Nej lägg ner barnporrfiltret och låt polisen göra riktigt polisarbete i stället för att sitta och lägga till webbplatser till ett ineffektivt filter som inte gör någon nytta öht. Gör polisen det så kanske de får tid över och kan satsa den på att stänga ner de 3 webbplatser som innehöll riktig barnporr. 5 min arbetstid borde räcka för att skicka ett epostmeddelande till de 3 webbplatserna och be dem ta bort dem.


Comments are closed.