IPRED till EU-domstolen

domares hammareHögsta domstolen gjorde det de lägre instanserna missat – de valde att ta målsägandens synpunkter till sig och valde och skicka målet vidare till EU-domstolen för ett avgörande. Det är ett tungt bakslag för förespråkarna för IPRED-lagstiftningen.

EU-domstolen kan ta drygt ett till två år innan den kommer att få fram sitt beslut. Under tiden är alla domstolsärenden beroende av ett prejudikat som så småningom kommer att fastställas i högsta domstolen. Men först när HD fått beslutet från EU-domstolen så kan högsta domstolen komma med sitt beslut.

Det kommer ta tid – och under tiden så är det en stor osäkerhet om vad som gäller i IPRED lagen och dess tillämpning så det betyder att vi kommer förmodligen inte se några massutskick motsvarande vad som skett i USA och Danmark före prejudikatet har klarats ut.

Tills dess så är det relativt säkert att fildela för privat bruk utan att råka ut för problem.

Min uppfattning är att EU-domstolen borde döma att datalagringsdirektivet borde vara implementerat i Sverige och att därför de rättigheter svenskarna får av den lagen – att data får bara spridas till polisen – och därmed förklara IPRED-lagens informationsföreläggande som lagvidrigt. Det betyder då att Ephone vinner valet och ljudboksförlagen får inte ut informationen om vem som ligger bakom servern.

Piratpartiet vill att det skall vara lagligt att för privat bruk hålla på med fildelning på Internet och vill att både IPRED och datalagringsdirektivet skall kastas i skräptunnan – vi får hoppas på att så sker.


2 Responses to IPRED till EU-domstolen

  1. Jag har sagt det förr. Hatten av för ePhone. Det kan inte ha varit billigt att hyra in några av Sveriges bästa advokater för att försvara alla svenskars(och nu alla EU medborgares) rättigheter.

    Hade Danowsky haft vett att lägga sig efter hovrättens beslut i bevisfrågan hade Bonniers varit gladare. Nu kommer hela rättighetsindustrin att få ligga på tomgång upp till två år.

  2. Det här STOOOORT! Snacka om medvind i piratskutans segel. Och DN … Rubricerar artikeln om HD’s beslut som ett ”nederlag.” Nej bästa DN – det här är SEGER, som får upphovsrättsmaffians advokater Danowsky och Wadstedt och starkt överväga att ta ledigt på fredagen.