Maktskifte i Västerås kommun

Det blev maktskifte i Västerås kommun. I praktiken så avgjorde Miljöpartiets avhopp från alliansen att de rödgröna vann valet. Hade Mp stannat kvar med alliansen så hade de fått 31 röster totalt och majoritet. Resultatet blev att Mp hoppade av från en majoritets till en minoritets-’regering’ som kommer ha mycket svårare att få igenom sina frågor. Nu kommer de rödgröna ’regera’ i stadshuset med en minoritetsregering trots att alliansen fick 852 fler röster än de rödgröna.

Resultat från valet 2010

Parti Mandat Förändring från 2006

Socialdemokraterna 22 -1
Vänster 4 0
Miljöpartiet 4 0
Rödgröna 30 31

Moderaterna 17 +3
Folkpartiet 7 -1
Centern 2 -2
Kristdemokraterna 2 -2
Alliansen 28

Sverigedemokrater 3 +3

Piratpartiet fick 0.74% i kommunvalet, 0,74% i riksdagsvalet i Västerås kommun och 0.70% i riksdagsvalet för Västmanland. Alla tre resultatet som är färdigräknande är bättre än riksgenomsnittet i riksdagsvalet som för Piratpartiet var 0.65%.

Landstingsvalet är ännu inte färdigräknat.


Comments are closed.