Piratpartiet ’får’ 2 % i SIFO-mätning

Jag röstade idag. Det betyder att jag inte behöver bekymra mig om vilket parti jag skall rösta på. Det är redan avgjort.

Visst vore det skönt och se ståhejet på TV och annorstädes och slippa bry sig ? Så gå och förtidsrösta på Piratpartiet så är det över. För mig var årets val det enklaste jag någonsin haft – jag kryssade mig själv i Västerås kommun, Västmanlands landstings och riksdagsvalet för då får jag någon jag litar på i politiken.

Ser även SIFOs senaste opinionsundersökning där de rödgröna får 43.7% och alliansen 50.1% och egen majoritet. SD får 3.6% och Övriga får 2.8%. Normalt räknar jag med att Piratpartiet får 2/3 till 3/4 delar av Övriga så Piratpartiet har då 1.8% till 2.1%. Så avrundat till en värdesiffra så får Piratpartiet 2% i Sifos opinionsundersökning.

Gårdagens Demoskop gav även den alliansen en majoritet i riksdagen och denna Sifo visar samma resultat. Både gav även Sd sjunkande siffror även om Sifos minskning var större. Så trenden att alliansen vinner stort och att Sd får svårt att komma in i riksdagen fortsätter.

Med ett resultat på 2% eller mer för Piratpartiet får anses som en hyfsad valrörelse – jag tror dock fortfarande att Piratpartiet kommer över den magiska 2.5% gränsen och då så sakta kan börja få partistöd. Det skulle även få Piratpartiet att komma in i ett antal kommuner och landsting vilket då gör att Piratpartiet kan använda de närmaste fyra åren till att bygga upp partiet så vi kan komma in 2014 i riksdagen. Många av de som idag inte får rösta skulle gärna rösta på Piratpartiet. Om fyra år så kommer det finnas många fler som vill rösta på Piratpartiet. Väljarna är rörliga, det är enkelt att förlora respekten men det tar lång tid att bygga upp den. I politiken måste man se det långsiktigt – varje valperiod är 4 år så då gäller det och kämpa på till nästa.

Men man får inte ge upp hoppet – kommer det någon fin skandal som gynnar Piratpartiet så kan vi komma över 4% i årets val med. Så det är bara och kämpa på till mållinjen för varje extra plats i en kommun eller landsting skapar en till pirat med erfarenhet av politik till valet 2014.

PS Övriga gick alltså upp med 0.7%-enheter från 2.0% eller ca 1/3-del.


3 Responses to Piratpartiet ’får’ 2 % i SIFO-mätning

  1. Pingback: Piratsympatisörer gillar övervakning och gratis fildelning « Nej till pirater och Piratpartiet

  2. Övriga hade faktiskt bara 0.7% i denna undersökning så du är helt fel ute.

    Tittar man på Piratpartiets andel av övriga så ligger dessa i snitt på c:a 61% om man tittar på Novus siffror från den tiden då PP särredovisades, vilket de inte gör längre eftersom PP:s siffror är för små. En rimlig slutsats av senaste undersökningen från Sifo är då att PP har c:a 0,7%*61%, c:a 0,4%

    • Du tänker nog på undersökningen från början av augusti då hade övriga 0.7% – denna andel har ökat och är nu uppe i 2.7% i senaste sifo-mätningen. Andelen osäkra har samtidigt minskat från 15.3% till 11.1% – så Piratpartiet har fått många av de osäkra väljarna.