Skyldig tills motsatsen är bevisad ?

Matematiskt finns det fortfarande gåtor som forskarna inte ännu löst, frågor som kanske vanliga människor inte bryr sig om men som forskarna finner mycket intressanta för de avslöjar något om vår värld. Just nu pågår en intressant diskussion om huruvida NP!=P eller NP=P är det som gäller. Problemet för de som försöker lösa detta matematiskt intressanta problem som vanliga människor inte bryr sig om är att det är mycket enklare att visa på NP=P än att visa på NP!=P.

Eller på ren svenska – det är enklare och bevisa att någon är skyldig till ett brott än att bevisa att någon är oskyldig till ett brott. Själva misstanken är väldigt svår att tvätta bort.

Idag går vi mot ett samhälle där oskyldig till motsatsen är bevisad går mot ett samhälle där vi alla är skyldiga tills vi kan bevisa motsatsen.

Futuriteter tar upp att på Kantzowska gymnasiets drogpolicy står följande:

Drogtesterna på industriprogrammet bygger på frivillighet, men vägrar en elev låta sig testas betraktas denne som positiv.

Vid Positivt test kontaktas socialtjänsten. Eventuellt kan även polisen kopplas in. Eleven avstängs tillfälligt från skolan av säkerhetskäl och …

Så om man inte godkänner drogtest så stängs man av från undervisningen ? Grattis ni har just kapat bort oskyldig till motsatsen är bevisad och kör numera med skyldig till motsatsen är bevisad. Själv skulle jag bojkotta en skola som så lättfärdigt leker med elevernas mänskliga rättigheter.

Problemet med omvänd bevisbörda är att det blir så lätt att hitta det man söker – varför man får en ytterliga indikation på att den integritetskränkande reglerna är korrekta. Misstanken räcker för att misstänkligagöra någon.

Vill du leva i ett samhälle där alla dina grannar är misstänkta knarkare, terrorister eller mördare ?


One Response to Skyldig tills motsatsen är bevisad ?

  1. Pingback: Frivillighet bygger på tvång när den frivilliga inte vill | Sanningen som jag ser den