Valanalys 2010: Riksdagspartierna bjöd in Sd.

Rösträkningen i valet 2010 är inte klart men vi ser nu resultatet av de etablerade partiernas sätt att hantera Sverigedemokraterna har hjälpt partiet och stjälpt för Piratpartiet. Piratpartiet fick ingen genomslag för sina Internetfrågor som IPRED, FRA och fildelningen.

Många av Piratpartiets frågor har politikerna gjort sitt yttersta för att få bort och stoppa undan. Datalagringsdirektivet skulle egentligen ha genomförts i maj 2009 men har fortfarande inte införts utan ligger på is till efter valet 2010 för de tänker sig införa det i höst och så hoppas folket glömmer bort den lagen tills valet 2014. Samtidigt så har man skjutit på Pirate bay rättegången till efter valet det med.

I stället har partierna talat om hur hemska Sverigedemokraterna är som är rasistiska. Men riksdagspartierna har missat en viktig sak – de har inte kritiserat partiets politik. Riksdagspartierna har inte slitit Sds politik i bitar och påtalat hur fel de anser den vara. Sverigedemokraterna har fått en martyrroll och setts som den stora utmanaren och den som fått alla proteströsterna från alla som är missnöjda med det faktum att riksdagspartierna har bildat två stora block med identiska åsikter som gör att det gör detsamma vilket parti man röstar på i valet. Det har gynnat moderaterna på dess mindre allianspartners men det har då lett till att Sverigedemokraterna fått stor uppmärksamhet och lett till dagens riksdagsituation.
Piratpartiet kom bort i valet och därmed så förlorade det många röster de kunnat få. Många vågade inte rösta på Piratpartiet som då inte lyckades nå sitt gamla resultat i SCBs stora väljarundersökning och fick ett resultat i nivå med riksdagsvalet 2006.

Man får bara gratulera Sverigedemokraterna till det framgångsrika valet och att de lyckats att utnyttja den situation de givits av riksdagspartierna.

Riksdagspartierna får skylla sig själva som faktiskt skapade dagens situation för sig med Sverigedemokraterna som vågmästare och kan bestämma vem som skall få regeringsmakten.

I lokala valen här i Västerås så verkar vi få ca 1 % av rösterna – en mycket dåligt resultat i mitt tycke. Min uppfattning är att till stor del så har styrelsens strategi visat sig vara katastrofalt misslyckad då vi inte ens verkar nå 1% målet i valet och därmed så behöver Piratpartiet tänka om vilken sorts politik vi vill föra och hur vi skall hantera de olika frågorna. Det är för mig tyvärr uppenbart att styrelsen blivit för stark influerad av EU valet 2009 men har missat att ett riksdagsval kräver något helt annat och att man har inte insett detta.

Själv har jag sedan länge insett att Piratpartiet – i praktiken sedan i augusit 2009 då jag valde och satsa hårt på de lokala valen – skulle ha en mycket brant uppförsbacke för att komma in i riksdagen. I de lokala valen däremot så hade Piratpartiet chans att komma in – tyvärr så gjorde Piratpartiet ett mycket sämre val än jag väntat och vi verkar bara få något enstaka mandat i någon mindre kommun. Trist.

Men och andra sidan så kan det då innebära att alla i Piratpartiet inser att vi måste ta ett allvarlig intern diskussion om vart partiet är på väg och hur vi tänker oss göra det i framtiden.


5 Responses to Valanalys 2010: Riksdagspartierna bjöd in Sd.

  1. Pingback: Vi är awesome! « Jan "PiratJanne" Lindgren

  2. Jag lyssnade NOGA på K.G Bergström som analyserade valet och efterföljderna och om jag läste mellan raderna rätt har vi ett nyval ganska snart!

    • Jag är inte så säker på det. Vi har tidigare i Sveriges historia exempel på att man låtit en minoritetsregering ta över. T.ex. Folkpartiet på 70-talet – så jag tror inte mycket på nyval.

  3. Det man bör kopiera från SD är det att de började med enstaka mandat de också, men de fick ingen rejäl skjuts förrän de bytte partiledare,.

    • Det är flera partier som förmodligen byter partiledare under denna mandatperioden.