Anna-Karin Hatt (C) blir ny IT-minister

Anna-Karin HattDet har blivit tradition att utse en IT-minister som inte kan frågan och återigen har vi fått en IT-minister utan några kunskaper i frågan. När hon på Valpejl tar upp de tre viktigaste frågorna så finns inte någonting om IT med och tycker att det är ett ganska dåligt förslag att legalisera fildelning på nätet och detsamma gäller avskaffandet av FRA-lagen.

Tittar man på hennes karriär så har hon varit med i centerns ungdomsförbund blev sedan journalist och lobbyist innan hon spökskrev Maud Olofssons böcker och var med och tog fram Centerpartiets valprogram 2006. Hon har tidigare jobbat som statssekreterare och varit Mauds högra hand i mångt och mycket. Det faktum att hon nu blivit sin egen och inte längre står i Mauds skugga tyder på att ryktena om att Maud kommer lämna partiledarposten under valperioden nu verkar ha mera sanningen i sig.

Så som vanligt en IT-minister som inte kan IT. Undrar varför de alltid tillsätter en IT-minister som inte kan området ?

PS Bilden är från centerbilder på flikr


11 Responses to Anna-Karin Hatt (C) blir ny IT-minister

 1. Pingback: Scaber Nestor - Vem f-n är "Hatten"? (Anna-Karin Hatt, ny IT- och Regionsminister)

 2. IT-upphandlingarna är verkligen katastrofalt dåliga i Sverige. I alla fall i relation till Sveriges image som IT-land. Kolla bara på försäkringskassans upphandling av SAP som gick åt skogen, så förutom att det blev otroligt mycket dyrare än det var tänkt så ska man nu fortsätta köra något Cobol-baserat system i 10-15 år. Bara googla lite så hittar man detaljerna. Synd att PP blivit så inriktat på ”filosofiska” missnöjesfrågor istället för konkret IT-utveckling. Förvånansvärt många myndighetsproblem kan härledas till dålig kompetens inom IT. Till exempel borde de många myndighetsbeslut ta sekunder istället för veckor, då den mesta datan redan finns i systemen.

  • Piratpartiet är faktiskt för användning av öppna standarder och öppen källkod – men det var inte någon fråga som vi drev som huvudfråga i valet 2010 – förutom i lokala valen där den drevs. IT-systemens uppbyggnad i offentliga sektorn är tyvärr ingen fråga man vinner ett val på.

 3. Pingback: Hur står det till med principerna, Reinfeldt? :I hell-mans värld

 4. Det viktiga är inte om en minister har kompetens utan om denne gör som han/hon blir tillsagd.

 5. Men även statsministern visade ju sin totala inkompetens på detta område idag. Först förklarade han att friheten på Internet ska bevaras och utvecklas. Sen i samma mening ska säkerheten på Internet öka. Och i nästa sekund ska det bli mer övervakning på nätet, eller som han fint uttryckte det genom att säga att myndigheterna ska använda de tekniska redskapen bättre i brottsbekämpning och tillade att kampen mot brottsligheten skulle bli ännu större på Internet. Frekar06

  • Det statsministern och utrikesministern menar med frihet är tyvärr inte samma sak som vi andra menar med frihet. De verkar tycka att censur är helt accptablelt i ett ’fritt’ land – så länge som de får bestämma vad som skall censureras. Dvs ungefär samma åsikter som diktaturerna har som då Bildt brukar klaga på.

   Okej de har då kanske lite smalare syn på vad som skall censureras än en diktatur men egentligen är det tyvärr inte så stor skillnad rent praktiskt. Är man censurförespråkare så är man – det är sedan bara graden av ondska som skiljer dem åt.

 6. Man kanske tyckte lite synd om Ask som ska försöka vara justitieminister utan att ha någon känsla för juridik. Med lite inkompetent sällskap slipper hon sticka ut så mycket.

  • Ask har haft 4 år att sätta sig in i frågorna så hon är inte helt grön på posten åven om man kan åsikter på vilken politik hon för så borde hon i dagsläget ha ett hum om frågorna.

 7. Inför valet 2002/2006 ville borgarna/alliansen att nominerade ministrar först skulle utfrågas av riksdagen innan de godkändes. Alltså lite grann som de gör i USA för att säkerställa ämnesområdeskunskaper och ge oppositionen/media en chans att vara med och sätta agendan på området för de kommande fyra åren.

  Detta krav tvärdog dock efter valsegern 2006, i år har det överhuvudtaget inte förts upp i valrörelsen av någondera sidan.

  Du Anders kanske har möjlighet att gräva fram någon gammal artikel på detta tema, gärna skriven av någon centerpartist förstås, men även moderaterna som nu inte bara tillsätter nytt folk utan t.o.m nya departement kan gärna få konfronteras med vad deras parti tyckte om hur proceduren skulle vara innan de själva fick makt över den.

  • De har även hycklat med att de anser att statsministern skall avgå efter varje val och så skall talmannen få sondera fram en ny regering. Men sånt gäller inte så fort man själv är i regeringsställning.

   Så det är uppenbart att principer är bara viktiga då det drabbar ens politiska motståndare. Men så länge som folket väljer dem till regeringställning så är det bara och fortsätta – väljare glömmer väldigt fort.