Internet inför rätta

Symbol för domstolMålet mot The Pirate bay pågår och idag var det det åklagaren och innehållsindustrins Pontén och Wadsted som predikade inför rätten och förde fram sina åsikter varför de åklagade skulle fällas.

I målet förekom det även nya bevis bla. så avslöjades att andra trackers och DHT används för att ladda ner från torrenten – så det vara inte enbart The Pirate Bay som var delaktiga till medhjälp till kuturspridning.

I Finland blev det dryga böter för en person som delade ut filmer och musik på nätet. Det blev hela 375 000 euro eller cirka 3.5 miljoner kr.

Ett tredje intressant rättsfall är det om personen som skrev ut en länk till en hemlig internetadress på sin hemsida på Internet. Via adressen sände Viasat livesända matcher på nätet till betalande kunder. Viasat kommer här i dålig dager för det visade sig att bara man visste länken så kunde vem som helst se matcherna. Det fanns ingen kontroll att den som kom till länken kom via rätt webbplats och hade betalat för att se matchen.

Detta rättsfall kan då jämföras med MP3-fallet då en man frikändes för att länka till olagligt upplagda MP3-filer på nätet. I MP3-fallet så frikändes för det ansågs inte vara upphovsrättsintrång att dela ut länken – men domen sade även att det kunde ha varit medhjälp till upphovsrättsbrott men då det inte ingick i åklagarens straffskala så frikände HD i frågan.

Nu är det en viktigt skillnad och det är att förlagan – de livesändningar av matcher man länkade till – är faktiskt lagligt som då inte var i MP3-målet och matcherna var ju tillgängliga till alla som kopplade sig upp mot rätt länk så frågan är om det var något intrång öht. Det är faktiskt inte olagligt att ta del av lagligt upphovsrättskyddat material som delas ut på nätet – i alla fall som jag läser lagen.

På fredag fortsätter rättegången mot The Pirate bay med försvararnas slutpläderingar. Dom bör komma innan 1 december.


3 Responses to Internet inför rätta

 1. Pingback: LIVE: Spectrial akt 2, sista dagen | Rick Falkvinge (PP)

 2. Pingback: Nu har hovrätten chansen att göra om och göra rätt i Pirate Bay-rättegången | Kulturbloggen

 3. Den moderna inkvisitationens företrädare griper tag i vilka halmstrån som helst, när man inte har några bra argument, så duger de dåliga.

  Utgången är ju given. Mot inkvisitationen vinner aldrig någon utifrån. Den måste ruttna innifrån.

  Ruskigt passande uttalande av Steve Jobs, ledande företrädare för copyright-talibanerna:
  http://www.youtube.com/watch?v=CW0DUg63lqU&feature=player_embedded

  Steve Jobs, 1996: “Good Artists Copy, Great Artists Steal”. Nu citerar han iof Pablo Picasso men det är vansinnigt talande i sammanhanget 🙂