Linux långsam att nå skrivbordet

Är med i en artikel i Computer Sweden där jag uttalar mig om det faktum att Linux är långsamt att nå en större marknadsandel på skrivbordet.

Framtiden för Linux ser ljus ut. Superdatorer kör Linux, inbyggda system kör Linux och nu håller smarta mobiltelefoner och servrar att bli dominerade av Linux-system. Läsplattorna börjar även de komma med Linuxbaserade Android så det dröjer inte många år innan Linux är det dominerande operativsystemet överallt – förutom på skrivborden.

Jag tror att Linux fortsatta expansion i bärbara enheter kommer komma även till laptops för att så sedan fortsätta till desktop-datorer.

Skrivborden blir Microsofts sista strid. Det är här bolaget är starkt och det är där som det kommer ta längst för Linux att erövra stora marknadsandelar – men det kommer förmodligen ske där med. Än så länge så finns det enklare frukter att plocka så ingen har resurserna att utmana Microsoft på deras största marknad.

Men ser man på t.ex. senaste Ms Office 2010 så ger användarna den sämre betyg än senaste versionen av OpenOffice/LibreOffice.

Ett starkt skäl kan vara att Office 2010 ints stödjer någon dokumentstandard som OOXML eller ODF1.2 fullt ut vilket gör att jag tror många företag aktar sig för att välja den utan kommer välja OpenOffice/Libraoffice som har bra stöd för ODF 1.2.

Motståndet mot Linux på skrivbordet kommer sig av tre saker:
1. Så har man alltid gjort – dvs köpt Microsoft.
2. Inlåsning i stängda system och dokumentformat.
3. Dålig kunskap om alternativen.

Det kommer komma fler företag som kör Linux – men det kommer tyvärr ta år innan Linux blir dominerande även där. Det är bara och se på webbläsarstatistiken över hur långsamt det går att fasa ut föråldrade och undermåliga webbläsare.

Så jag tror att Linux kommer fortsätta växa ett steg i taget och skrivbordet blir förmodligen sista bastiljonen för Linux att ta för att kunna bli det totalt dominerande operativsystemet i folks medvetande


3 Responses to Linux långsam att nå skrivbordet

 1. Asus netbooks var ingen hit för Linux. Polaren skaffade en av första Eee med Linux. Jag vet inte om det var en speciellt sunkig dist, men så fort han behövde installera något var han tvungen att gå till kommandotolken, vilket var som svart magi för en icke-nörd som han, och skriva in kommandon som han hittade på något Eee-forum. För det mesta fick han kryptiska felmeddelanden i st för en lyckad installation, så han tröttnade och förknippar numera Linux enbart med nördar och kommandorader.

  Jag antar att Ubuntu hade skrämt honom mindre, men kan tyvärr inte prova hans reaktion på det, eftersom Asus-upplevelsen gör att han inte kommer ta i Linux med tång under flera år framöver.

 2. Jag har Windows 7 och även en annan dator där jag enbart kör Ubuntu på. Det är nog svårt att veta hur många som använder Linux eftersom de flesta laddar ner och installerar själv.
  Men den dagen Ubuntu skulle säljas förinstallerat i exempelvis Elgiganten eller en liknande kedja skulle det nog bli en annan sak. Jag tror nog den skulle ha lika stora möjligheter att komma upp i samma andelar som Mac har.

  • När netbooks var nya så fanns de med Linux installerad och de såldes i vanliga butiker – många köpte då Linuxdatorer. Tyvärr så lyckades Microsoft få dem att byta till Windows genom kraftiga rabatter.

   Så du har nog helt rätt – problemet är att det finns ingen aktör som vågar satsa på Linux-marknaden. Men det kommer säkert riktiga netbooks med Android installerad så småningom – och de kommer säkert sälja bra om bara någon butikskedja vågar ta in dem.