Chefåklagarens förundersökning mot USA

dommareklubbaÅklagarkammaren för säkerhetsmål inleder förundersökning om USA:s ambassads övervakning av svenskar.

Under senaste dagarna har det förekommit några utspel i media där Jan Guillou kallat det spioneri och Maria Ferm (mp) kallar justitieminister Beatrice Ask uttalande i frågan för skandal och vill att det skall utredas av Konstitutionsutskottet (KU) och har även kommenterat det på sin blogg. Även V anmäler regeringen till KU. Ohly vill att KU undersöker regeringen och myndigheternas agerande i ärendet. Även Morgan Johansson (S) vill kalla justitieministern till KU för förhör.

Förundersökningen handlar om misstankar om olovlig underättelseverksamhet vilket kan ge 6 månader till 4 års fängelse. Enligt USA själva så gör de inget olagligt. Det motsägs av Mark Klamberg som säger att ambassader inte får agera polisiärt.

Andra bloggar: Linander tycker det bra att frågan utreds medan Jinge inte är alls förvånad och anser det vara vad man kan förvänta sig från USAs sida.


4 Responses to Chefåklagarens förundersökning mot USA

 1. Pingback: Jinge.se » Behöver sportskyttet ändras?

 2. Det vore definitivt intressant om det kom fram lite mer om hur det går till att få fram information via FRA eller datalagringen från t.ex. SÄK. Loggas datahämtningarna, vilka måste vara med i beslutet och hur följer man upp utredningar som sker i samarbete med utlandet.

  Vi ju hört om att man vill handla med information mellan länder och nu när justitie är med på tåget för att det bara ska krävas mistanke på bötesnivå så verkar det ju ganska enkelt. Det gör procedurerna och öppenheten än mer viktiga.

  • Handel med information mellan länderna är något som skett sedan länge – redan på 50-talet så fanns verksamhet inriktad på spaning mot Sovjet och att byta den informationen med främmande makter. Har för mig England var en viktig handelspart i det hänseendet.

   Misstanken på bötesnivå gäller teledatalagringen från EUs datalagringsdirektiv och gäller då främst polisen. Olovlig underättelseverksamhet är ett grovt brott så Säpo hade alltid kunnat få ut data från den även om man gjort lagen enligt vad EUs direktiv säger och då bara gjort data tillgänglig för brott som kan ge minst 2 års fängelse.

   FRA verksamhet gäller främst underrättelseverksamhet och datalagringsdirektivet gäller då främst vanlig brottslighet. Hur mycket som då kommer läcka mellan dessa två verksamheter kommer nog vi nog tyvärr aldrig få veta då det som behandlas alltid är hemligt i FRA-fallet. Det Säpo gör blir vanligtvis hemligstämplat det med så det kommer ta lång tid – förmodligen till efter vi är döda – innan alla fakta kommer på bordet om vad som sker idag. Så vad som händer blir något som framtida säkerhetsforskare möjligtvis någon gång i framtiden kan komma åt då hemligstämpeln lyfts.

 3. Om det nu ska kollas så ska det ske från och med att USA började med övervakningen. Då får vi reda på vilka av våra politiker och tjänstemän som har torrt på fötterna. Det ger även vilka som ska hotas med stränga straff.
  Jag tror nämligen att sittande regering kan vara oskyldig i och med att övervakningen ska ha påbörjats redan år 2000. Det är troligt att USA fick via någon högt uppsatt person klartecken till övervakningen. Denna information har sedan endast lämnats vidare till en väldigt begränsad skara. De i sin tur har ej rapporterat det till sin/a efterträdare.