Falska positiva terrorister i Göteborg

Nu läggs förundersökningen om misstänkta terroristbrott i Göteborg ner. Sprängande huvudvärk och avlyssning av samtal verkar ha fått polisen att få fnatt och gjorde stora insatser för att ta fast ’terroristerna’.

Detta visar faran med falska positiva. När man övervakar för mycket och för brett så är risken stor att det man hör inte har något samband med det man tror man hör. Man får en positiv signal om att en terroristcell finnes – men man har helt enkelt missuppfattat saken – den positiva signalen är falsk.

Sådana misstag är kostsamma för samhället. Sådana misstag kan vara kostsamma för de enskilda. Sådana misstag tar resurserna från att ta fast verkliga brottslingar.

Skall man jaga brottslingar så är det viktigt att se till att man inte övervakar kreti och pleti utan att man har starka misstankar om att en person verkligen är brottsling. Det är bättre med precision och exakta data så man slipper alla dessa kostsamma falska positiva terroristerna.

Lagar som teledatalagringsdirektivet och andra liknande massavlyssning av svenskar kommer leda till stora mängder falska positiva signaler. För tyvärr är chansen att man hittar en terroristcell på det sättet så liten att det i praktiken inte är lönt mödan. Det finns bättre ställen och lägga pengarna på för att skydda vanliga hederliga människor mot brott. Sanningen är den att chansen att råka illa ut i ett terroristattentat är konstigt nog mindre än att chansen att träffas av blixten.

Nu påbörjas utredningen om tjänstefel av polisen i Göteborg.

PS Ett fåtal personer varje år dör av blixtnedslag.


2 Responses to Falska positiva terrorister i Göteborg

  1. Ok, så här kan vi inte ha det. Nu måste vi införa regler för hur Svenska skall användas. Ord som explodera får endast användas om något verkligen ska explodera. Har man mycket ont i huvudet så får man helt enkelt säga ”dubbel plus huvudvärk”.

  2. Nåja det är ju fel att säga att de släpps och att de är fria. De har ju trots allt dömts till livstids uthängning som terrorister på SvD:s ledarsida, så straff har de allt fått.