Datalagringsdirektivet: M vågar inte kohandla med SD

Enligt Moderaternas gruppledare så kommer de inte faller till föga för SDs krav.

Enligt uppgifter jag har fått så har regeringen redan räknat med att det kommer bli minoritetsbordläggning – så kraven från Sd gör det enkelt för M att använda som skäl att förkasta Sds invit publikt i media och ge dem skulden. De slipper även att få egna ledamöter som röster emot förslaget.

Därmed ser det ut som om Vänsterns och Mps motion om minoritetsbordläggning kommer att gå igenom. Men det behöver inte betyda det. Vi har tidigare sett i ett flertal fall hur riksdagsledamöter röstat ’fel’ så att regeringens förslag gått igenom i alla fall bara för att utestänga Sd från att få genomslag för sin politik.


11 Responses to Datalagringsdirektivet: M vågar inte kohandla med SD

 1. Pingback: Datalagringsdirektivet kan leda till hundratusentals förlorade jobb | Anders S Lindbäck @ Kunskapssamhället

 2. Pingback: Lite tankar om politik igen « Trollan's Tankar om stort och smått

 3. Låt mig först göra klart att jag hatar SD av hela mitt hjärta och det sista jag vill är att dom får inflytande i nånting.

  Men seriöst Hammarberg, det här var ett riktigt lågvattenmärke. Datalagringen förtjänar ett svar utan angrepp på SDs klandervärda karaktär, det finns det gott om tid till senare.

 4. Det är faktiskt hög tid att den moderatstyrda regimen får sig en ordentlig knäpp på näsan. Krister Hammarberghs försök att med sitt lågklassiga språk lägga dimridå över handläggandet av datalagringsärendet är beklämmande och borde fördömas.

 5. Omp: Man kan lika gärna se det som en prislapp på att röstat in kompromissfientliga partier som Moderaterna i riksdagen. SDs reservation skiljer sig så lite från regeringens förslag att Moderaternas vägran till samarbete inte kan tolkas som annat än avoghet mot SD snarare än mot deras följdmotion.

  Eller ska man se det som att Moderaterna till varje pris kräver att data insamlad från privatpersoner i Sverige till varje pris ska kunna lagras utomlands? Är det något svenska folket i så fall skulle ställa sig bakom? Kan man tänka sig demonstrationer och fackeltåg till stöd för detta?

 6. Angående ”prislappen”, så finner jag det intressant om EU ger viten för att ett land följer en demokratisk ordning, vilket egentligen är vad det handlar om. Folket har sagt sitt, hur kan då EU motivera att man bötfäller landet för att politikerna följer folkets vilja?

  • Sverige har genom sitt medlemskap i EU givit upp en stor del av sitt självbestämmande – så nej Sverige kan inte säga nej.

   • Faktum är att vi kan säga nej, det går att vägra införa EU direktiv även om det kostar en slant, men när det gäller ett så pass dyrt och odemokratiskt direktiv som detta så måste EU hota med väldigt höga böter för att det ska löna sig att införa direktivet. (Personligen ser jag hellre att vi lämnar EU än att vi inför detta, frihet väger helt enkelt tyngre än allt annat)

 7. Vad roligt att dom skriver ”Ytterliggare en prislapp på att dom valde att rösta in SD”… Det är väl en precis lika stor prislapp för att vi valde att rösta in V också (som fick lägre än SD), och SD är ändå villiga att förhandla om hur de skulle kunna tänka sig att Datalagringsdirektivet skulle kunna gå igenom..
  Jag undrar hur många dumma svenskar som läser och håller med när svenska politiker häver ur sig idioti.. Hade varit spännande att se! Och all den smutskastning som SD fått på sig, ännu har dom knappt gjort en radikal vändning eller invandrarfientlig (offentlig) motion… Nej, löjligt är vad jag tycker det är, och nu talar jag om svensk politik!
  (PS. Jag sympatiserar inte med SDs politik, men jag tycker att dom borde få chansen att uttrycka sig precis som alla andra partier..! Om Usama bin Laden hade kommit på en idé som löste alla problem hade jag inte förkastat den bara för att jag inte sympatiserade med killen..)

 8. Anders, det är skandalöst uttryck från Krister Hammarberg (M) ordförande i justitieutskottet om SD att deras ” förslag är enbart ett utspel för att minska turbulensen kring pinsamma incidenter som Sverigedemokraternas ledamöter varti inblandade i senaste tiden”.

  I stället för att bemöta fakta med ett seriöst svar, ägnar han sig år pajkastning och låg personlig angrepp som givetvis talar om personens karaktärsnivå. Det är typiskt för en politiker som känner sig trängd att använda anfall vid försvar. Men det kommer att straffa sig i längden.

  Intressant blogg, jag återkommer.