EU : Förläng upphovstiden för musik

EU kom tidigare med förslaget att förlänga upphovsrätten för musik till 95 år men det slogs ner av EU-parlamentet. Så nu kommer ett nytt förslag att förlänga upphovsrättens ekonomiska skyddstid till 70 år..

Litteratur och film skyddas idag med 70 år eller snarare författarens livstid + 70 år om det är en levande person som skapat verket – men endast 70 år om det är ett företag som äger rättigheterna. Nu är tyvärr frågan uppe på ministerrådets bord om att förlänga musiken till 70 år den med. Danmark är tyvärr på väg att svänga i frågan och gå med på en förlängning av upphovsrätten för musik.

För musik så är upphovsrätten skyddad i 50 år. Det räcker tycker jag – snarare än att höja tiden för musik så borde man EU sänka tiden för andra typer av verk så alla får max 50 år.

Skall man titta på vad olika vetenskapliga undersökningar säger så är snarare dock upphovsrättens optimala skyddstid 14 år.


Comments are closed.