UR vill släppa arkiven fria

Erik Fichtelius VD för Utbildningsradion (UR) skriver en debattartikel i DN där han säger sig vilja släppa URs programarkiv fritt att användas av andra.

Problemet är att det är ägaren av upphovsrätten som bestämmer det. Dvs UR själva. Det gäller bara för dem och se till att ha rätt avtal med de som gör verken så att UR får den rätten. Det visar de genom att de har nu skapat en serie där de släpper med en Creative Commons licens.

Så varför ber Fichtelius riksdagen och ändra upphovsrätten ? Det är bara för UR och gå samman med de andra public service bolagen i Sverige och kräva att få rätt avtal av sina kunder. Om de inte kan leverera så köp inte av dem – så enkelt är det. UR är inte enda bolaget som borde släppa sina arkiv fria det borde hela public service göra.

Det är inte riksdagens uppgift. Det är köparnas uppgift och kräva att få rätt tillgång till materialet. Public service är tillsammans tillräckligt stor för att klara av det.

Andra om det Jardenberg, Zac, Fildelning

Nu finns det iofs andra aspekter av upphovsrätten som behöver ändras för att det leder till fler jobb.


5 Responses to UR vill släppa arkiven fria

 1. Du kommer hata mig. Jag håller med dig, men du har gjort samma skrivfel fyra gånger i den här texten. Jag måste säga till.
  ”Det gäller bara för dem ATT se till att ha rätt avtal med de som gör verken”

  ”varför ber Fichtelius riksdagen ATT ändra upphovsrätten”

  ”Det är bara för UR ATT gå samman med de andra”

  ”Det är köparnas uppgift ATT kräva att få rätt tillgång”

  Känn dig fri att radera kommentaren om du vill. Glad söndag!

  • Tänkte precis på samma sak. Hade svårt att ta mig igenom texten när jag skrev ”ATT ATT ATT” i huvudet hela tiden. Bra tankar annars.

 2. Det är faktiskt precis så enkelt som du beskriver det. Om public service-bolagen vill släppa sina arkiv fria kan de det utan problem från 1 april när den nya avtalslicensen angående just arkiv tas i bruk. Och vad gäller nyproduktion är det ännu lättare: där finns redan idag individuella avtal och avtalslicenser med dem som medverkar i programmen. Vill public service göra programmen tillgängliga är det fullt möjligt, bara de avtalat om det med dem som medverkar, istället för att bara betala dem motsvarande 30 dagar på SVT Play.

 3. Pingback: UR vill dela med sig « Wikimedia Sverige