Datalagringsdirektivet minoritetsbordsläggs i ett år ?

Sverigedemokraterna verkar stödja Miljöpartiet och Vänsterpartiets förslag om att minoritetsbordlägga datalagringsdirektivet. Målet för Sd är att få igenom sitt krav på att data måste lagras inom Sveriges gränser samt att utöka lagringstiden till det dubbla.

Så även om jag är glad över att Sverigedemokraterna stödjer V + Mp’s förslag så gör de inte det av de vad jag anser vara rätta skälenrisken finns att de ändrar sig i ko-handling med regeringen – men regeringen vill inte förhandla med Sd.

Men som tur är kommer EUs rapport om datalagringsdirektivet inom några veckor och inom ett år så borde det även då komma förslag från EU om ett förändrat datalagringsdirektiv. Minst tre EU-länder har idag svårigheter att stifta lagarna för att stödja direktivet då det enligt sina egna lands högsta domstolar eller författningsdomstolar strider mot det egna landets grundlag. Då dessa grundlagar är baserade på vad EU ställer för krav på ländernas grundlagar så kan det mycket väl vara så att datalagringsdirektivet bryter mot EUs konstitution som Lissaboinfördraget brukar kallas.

Bordläggningen får ses som en seger för yttrandefriheten men det innebär inte att det stoppar lagen. Men trots bordläggning så gick FRA-lagen igenom. Trots försäkringar om åtgärder för att minska FRA-lagens omfattning så är det på väg nya förändringar av lagen som innebär att FRA kommer spana på Svenska folket med. Så risken är stor att bordläggningen bara leder till att det tar längre innan datalagringen genomförs – men den genomförs i alla fall och i slutändan så blir den ännu värre .


5 Responses to Datalagringsdirektivet minoritetsbordsläggs i ett år ?

 1. Pingback: Datalagringsdirektivet godkänt av justitiesutskottet | Anders S Lindbäck @ Kunskapssamhället

 2. Efter att regeringen idag tillsammans med MP i princip gett alla som kommer hit (illegala invandrare) samma förmåner som invånarna (i vissa fall bättre) så kan man nog vara rätt säker på att SD fäller regeringen i detta fallet…

 3. Tack för länken!

  Du låter dock väldigt säker på att SD verkligen kommer rösta för en minoritetsbordläggning. Jag är inte alls så säker på det. De har ju ingen egentlig motstånd mot själa lagen, de vill ju i första hand markera mot EU och visa regeringen att de har makt.

  Och handlar det om en symbolfråga så är det skrämmande lätt för regeringen att slänga till dem ett symboliskt köttben, så att de blir nöjda…

  • Sd högsta önskan är att få vara ett stödparti för regeringen och få förhandla med dem i sina frågor. Från en taktiskt ståndpunkt så är det därmed helt rätt av Sd att därmed skjuta på frågan ett år för att försöka tvinga regeringen till förhandlingsbordet.

   Detta även om det då kanske svider hos många inom Sd att de tvingas stödja V+Mp. Men jag hoppas de inser att de har mer på att vinna genom att rösta för bordläggning än att lägga sig platt på rygg för regeringen.

  • Egentligen tror jag inte att regeringen är särskilt angelägen om att driva igenom direktivet just nu. Man har från första stund utgått ifrån att det blir minoritetsbordläggning. Och det är ju ganska bekvämt att ha några syndabockar att skylla på under det kommande året om det nu blir fråga om höga böter. Sanningen är nog att regeringen är medveten om att lagen är illa förberedd trots den långa startsträclan. Stor förvirring råder hos operatörerna om vilka data som egentligen ska sparas. Så alla tycks ha en del att vinna på att direktivets införande läggs på is.