Tjeckiens högsta domstol stoppar datalagringsdirektivet

Från Rick Falkvinge hittar jag att tjeckien är det femte EU-landet där en domstol har förklarat lagstiftningen strida mot landets grundlag. Det betyder att i en av fem EU-länder så har direktivet befunnits strida mot lagen. Det är ungefär lika många länder där direktivet provats mot grundlagen – fler länder kan komma prova det och finna det strida mot grundlagen.

Man kan inte ha lagstiftning där man hela tiden övervakar alla medborgare och behandlar dem likt misstänkta grova brottslingar. Folk tvingas till självcensur när alla kontakter de tar skall lagras och bara misstanken på att de eventuellt möjligtvis och kanske kan begå ett brott som kan lösas genom att avslöja kontakterna. Medierna tvingas be sina uppgiftlämnare som vill avslöja brott som begås att ta till extrema skyddsåtgärder för att inte då råka illa ut. Så kan det inte vara man kan inte hela tiden övervaka helt oskyldiga hederliga medborgare.

När skall EU fatta att direktivet är ett brott mot EU-medborgarnas mänskliga rättigheter ?


4 Responses to Tjeckiens högsta domstol stoppar datalagringsdirektivet

  1. Pingback: Tjeckien: datalagringsdirektivet strider mot de mänskliga rättigheterna! « Sverige är inte världens navel!

  2. Hmm, Tyskland och Rumänien kommer jag ihåg. Vilka är de andra två? Wikipedia är mig inte till hjälp..