EU vill utöka upphovsrätten för musik

EU flaggaDet pågår nu en strid i EU organisationen om att utöka längden på upphovsrätten för musik. Det är fortsättningen på förslaget från 2008 där man ville dubbla musikens skyddstid från 50 år till 95 år.

Jag var faktiskt med och skrev remisssvar när denna striden pågick 2008. En viktig orsak för att pressa på att utöka rätten är att den stora musikskatten av 60-talets musik börjar förlora upphovsrätten. Men man försökte skylla det på att många studiemusiker hade det dåligt ställt – men man kan fråga sig hur många som fortfarande lever 95 år efter musiken spelats in – räknar man med att de var 20 då de spelade in musiken så gäller rätten till det år de fyller 115 år – det är inte så många musiker som blir så gamla. Det visade sig även att ca 80% av de musiker som skulle få mer pengar när nu rätten förlängdes skulle som mest få några hundralappar per år.

Den ökningen blockerades i EUs ministerråd då Sverige och andra länder bl.a. Danmark var emot förlängningen. Nu har dock Danmark fåtts att ändra uppfattning i frågan. Fråga mig inte hur det gått till.

Skivindustrin är rätt ledsen just nu för ingen vill köpa CD-skivor och för att kompensera det så vill de öka avgifterna för att få tillstånd och spela musik för företagen. Men med dubbel så lång skyddstid så kan de säkert gå ut och kräva dubbla avgifter för alla som vill spela musik.

Men det hindrar dem inte att redan nu gå ut och begära höjda avgifter – spelar man musik för 50 gäster två gånger i veckan så kommer – med STIMs förändrade krav avgifterna höjas med hela 250%.

Nu har HAX hittat på ett litet sätt att göra det krångligare att tvinga lagen genom EU-parlamentet. De kan genom att hävda att lagen skall räknas som ny – dǻ det faktiskt varut ett EU-val emellan – så de kan då kräva att EU-parlamentet på nytt röstar om saken. Det enda som krävs är 40 MEPar säger så. Gröna gruppen har 55 MEPar så det borde räcka för att vinga fram en omröstning i frågan.

Det kan då öppna upp för en ny prövning av frågan och då vet man aldrig vad resultatet kan bli.


One Response to EU vill utöka upphovsrätten för musik

  1. Pingback: A game plan against copyright extension « Christian Engström, Pirate MEP