Peak oil

Världens välstånd är till en viktig den byggd på billig energi i form av olja pumpad upp från jorden. När den billiga oljan tar slut så får vi problem och vi måste anpassa oss till Peak Oil. Världen kan inte fortsätta och använda olja utan att tänka på framtiden och planera för vad som händer när oljan blir riktigt dyr.

I Norge har de varit smarta och sparat undan en stor del av vinsterna från oljan i en oljafond som kan användas för att göra Norge rikt långt efter att oljan är slut. Resten av världen har inte varit så förutseende och det finns tyvärr en del som vill sticka huvudet i sanden och tror att det kommer att lösa sig utan att man gör något åt det. Så fungerar tyvärr inte världen. Vi måste göra något åt att oljan sinar och andra typer av energi behövs.

Fördelen med att vi har fått en varning är att vi faktiskt kan göra något åt det medans oljan fortfarande inte är för dyr. Vi kan använda energin i oljan för att ta fram andra typer av kraftverk som kan ersätta den billiga oljan.


3 Responses to Peak oil

 1. ”Peak Oil” är bara en myt.

  Det är dock bra ifall vi finner andra effektivare energifoprmer som kan ersätta den smutsiga oljan.

  http://alturl.com/cozpo/
  http://www.washingtontimes.com/news/2011/mar/17/nuclear-future-beyond-japan/

  Om detta verkligen stämmer så kommer energi bli betydligt billgare än både ”hot” fusion och solenergi från rymden.

  http://spacesolarpowerinformationservice.blogspot.com
  http://www.causes.com/causes/166750-space-solar-power
  http://www.nss.org/settlement/ssp

  För 2000 år sedan så krigade man om dåtidens olja, som var salt. Idag vet vi att salt finns i oändliga mängder i främst världens hav.

  Idag har man funnit olja i Grönland och Brasilien som skulle täcka världens oljeförbrukning några 50-tal år till.

  Nya forskningsrön visar på att att olja inte bara skapas av döda växter och djurdelar, utan är en naturligt process som sker bl.a i jordskorpan och ev. på andra himmlakroppar i vårt solsystem. Som ex-vis i asteroidbältet mellan Mars och Jupiter.

  http://www.popsci.com/science/article/2011-04/hydrocarbons-could-form-deep-earth-no-dead-animal-ingredients-study-says

  Vi kan nog vänta många exotiska upptäckter i framtiden, och det visar på hur viktigt det är att ha en positiv och konstruktiv approach (som i den tidiga rymdåldern) och inte som alla negativa undergångsprofeter idag.

  Lösningarna på många av våra problem finns runt hörnet, om vi bara bryr oss om att leta. 🙂

  • Du menar det stora oljefyndet av ca 8 miljarder fat olja man fann i Brasilien – det motsvarar ca 3 månaders förbrukning och inget annat. Jag vill minnas någon tidning rapporterade helt fel gällande den.

 2. Jag håller inte med om att Norge varit ”kloka” och sparat överskottet i Statens Pensjonsfond Utland”. Denna fond består till största delen av papperstillgångar vars framtida värde är mycket tveksamt mot bakgrund av Peak Oil. Kloka hade norrmännen varit om de sparat oljan i marken, bara exportera precis så mycket som landets ekonomi behöver, istället för att maxa produktionen och byta oljan mot statsobligationer och aktier.

  Mvh Mats Lindqvist
  ASPO Sverige
  Oljepriset fn. 125$/fat, guldet 1531$/ounce.