Upphovsindustrins myter

Anna Troberg tar upp myten om kulturens ekonomiska guldålder som hon skrivit om i en debattartikel i SVT Debatt ”Piratpartiet vill inte avskaffa upphovsrätten”.

Artisterna har aldrig haft det fett utan har alltid kämpat för sin konst. Endast ett fåtal kan leva på den. Men genom Internet så kan fler tjäna pengar på sina verk. Genom att slänga ut mellanmännen bokförlagen så kan författare som säljer e-böcker på Amazon få 35 cent per bok – ett bokförlag som ger ut en bok ger vanligtvis bara 25 cent per bok som då kostar 5-10 dollar. Så även om författarna säljer för kanske bara så lite som en tiondel så kan de tjäna lika mycket pengar som förut. Dessutom så får många fler möjlighet att läsa deras verk.

Den eviga sanningen om att man måste ha ett bokförlag bakom sin bok för att tjäna pengar på den är på väg att få ätas upp av bokförlagen. Nya författare kan få högre löner genom att ta bort mellanhänderna.


Comments are closed.