Datalagringsdirektivet hotar kändisars privatliv

I England har skådespelerskan Sienna Miller fått 100 000 pund i skadestånd från tidningen News of the World. Journalister lyckades knäcka telesvarsystemet och fick tag på privata telefon-meddelanden från skådespelaren Jude Law. Informationen från privata telefonmeddelanden om deras stormiga förhållande har därefter publiceras i tidningen News of the World.

rättvisans vågskålEtt stort antal kändisar har fått sina telefonmeddelanden knäckta och avlyssande av News of the World bl.a. svenskan Ulrika Jonsson som nyligen stämde tidningen. Tidningen har satt i system att knäcka kändisars telesvar och lyssna av dem. Tidningen har på så sätt lyckats få en stor mängd scoop om kändisar. För en skvallertidning är hemlig information om kändisars privatliv värt många miljoner.

Här i sverige läcker polisens spaningsregister som ett såll och så fort en kändis blir anhållen eller misstänkt så kan du lita på att det finns någon polis eller åklagare som sålt informationen vidare till skvallertidningarna Aftonbladet eller Expressen.

I Frankrike så har Hadopi-lagen fått problem då deras system har visat sig ha allvarliga säkerhetsluckor.

Sony har allvarliga problem med sitt spelnätverk för playstation det har blivit knäckt och 100 miljoner personers uppgifter är på fri vift. När det sedan nätverket öppnade på nytt så användes dessa uppgifter för att stjäla användarnas konto så de blev tvingade att stänga ner nätverket igen.

I Sverige vill en stor majoritet i riksdagen införa övervakningslagen datalagringsdirektivet. I och med lagen så kommer enorma datamängder sparas om alla svenskar. För de flesta människor så kommer ingen vara intresserad av att ta del av data om dem. Men för kändisarna så kommer det finnas många tidningar som skulle älska och få tillgång till en kändis alla telefonsamtal under det senaste halvåret med uppgivelse exakt var kändisen befann sig då telefonsamtalet genomfördes.

Alla databaser har säkerhetsproblem. Alla databaser läcker. Att tro att inte data sparade som del av övervakningslagen datalagringsdirektivet inte skulle läcka är naivt. Kändisar är förmodligen de första vars integritet förstörs genom att en lågt betald datatekniker väljer och ladda ner information om ett antal kändisars abbonemang och sedan säljer det till tidningarna för miljonbelopp.

Datalagringsdirektivet förstör kändisarnas privatliv. Men så skulle det inte behöva vara. Det finns inget som säger att en allmän övervakning av miljontals hederliga svenskar på något sätt är nödvändigt för att stoppa grov brottslighet.

Det finns en bra lösning på problemet – ändra datalagringsdirektivet så att man endast lagrar data för misstänka grova brottslingar och terrorister – då skyddar vi alla svenskar mot brott samtidigt som vi skyddar allas privatliv.


Comments are closed.