Sverige tredje sämst i världen på kärnkraften

vindkraftverkEn gång i tiden jobbade jag på ABB. ABB tillverkade många av de kärnkraftverk vi idag har i Sverige. Därför känns det tråkigt att se att de kärnkraftverken idag är en av världens sämst skötta kärnkraftverk. Tyvärr är Sverige tredje sämst i världen på kärnkraft.

Tittar man på långtidslistan med ranking av kärnkraften sedan starten så är vi t.ex. efter länder som Ryssland, USA och Japan (alla de länder som haft kärnkraftolycka av nivå 5 eller högre ) även om vi då är hela sex platser bättre än jumbon Pakistan. Nej, den svenska kärnkraften verkar idag har inte kunnandet eller en verksamhet som ger fog för ett stort framtidshopp för kärnkraften. För få utbildade och får kortsiktigt tänkande gör att kärnkraften om den skall överleva behöver en nytändning.

De senaste 2 åren har varit katastrofala för den svenska kärnkraften och den får i huvudsak ta skulden för att Sverige de senaste åren varit nettoimportör av el-energi. Egentligen skulle de svenska kärnkraftverken behövt renoverats redan i slutet av 90-talet men då ekonomerna fick säga sitt så tänkte de sig helt enkelt köra slut på kärnkraften tills den skulle stängas av vilket uppenbarligen gjort att man inskränkt på underhållet av kärnkraftverken vilket då tyvärr påverkat verkens säkerhet.

Med tanke på att man idag alltmer ifrågasätter de typ av kärnkraftverk som finns i Sverige idag och samtidigt som nya typer av kärnkraftverk verkar vara långt borta så verkar det som vi kommer köra kärnkraften tills dagens kraftverk tar slut. Nu har vi dock fördelen att även ha ett stort land så vindkraft är en kraftkälla som kan ökas rejält och som är på väg att bli ett tredje ben att stå på i den svenska kraftproduktionen. För att få ner el-priset och skapa el-överskott i Sverige så är vindkraften idag det mest gångbara alternativet för att öka el-produktionen. Självklart hoppas jag även på att kärnkraftverken lyckas fixa till sina problem och faktiskt leverera mer el-energi än de senaste 2 rätt katastrofala åren.

I Tyskland har de en plan på att avveckla kärnkraften till 2022 vilket för mig är en väldigt aggressiv avveckling och kräver att den ersätts med gas och kolkraftverk. Detta sägs kunna drabba vattenfall tyska verksamhet men ger då även sverige en stor möjlighet att exportera el till tyskland om vi här kan öka el-produktion.


Comments are closed.