Datalagringsdirektivet hotar rikets säkerhet

Med anledning av senaste händelserna i Littorinaffären så har media begärt ut Littorins IP-adresser från regeringskansliet. Media vill veta med vilka IP-adresser Littorin loggat in till regeringskansliets servrar.
Detta är samma sorts information man kommer lagra enligt datalagrinsdirektivet som regeringen Reinfeld försökte genomföra nu i våras. Endast en minoritetsnedläggning stoppade datalagringsdirektivet från att införas.

Nu vägrar Reinfeld att lämna ut IP-adresserna till media med motiveringen att Littorins ip-adresser möjliggör kartläggning och kan hota rikets säkerhet.

Om IP-adresser till regeringens ministrar är så hemliga varför kan man då tänka sig att vanliga människors motsvarande IP-adresser skall sparas ?

Gör inte som vi gör utan gör som vi säger verkar vara budskapet från regeringen. Tala om skenheliga politiker. Man vill övervaka vanliga människor men man får inte övervaka ministrarna ?

För var ministern befinner sig vet alla. De brukar vara noga och tala om – via pressmeddelanden – när en minister rör sig utanför Rosenbad. Så frågan är vilka hemligheter som kan dölja sig bland IP-adressena som regeringen inte vill skall komma ut ?

Därmed kan man fastslå att regeringen Reinfeldt ville införa en lag som hotade landets säkerhet då det faktiskt inte fanns några undantag för ministrar eller statsministern själv i lagtexten.

Pawal funderar på att utöka Creeper – tjänsten som spårar vilka webbsidor myndigheterna besöker – för att då spåra myndigheterna ännu mera för att då kunna spåra enskilda personer på regeringskansliet genom Creeper. Teoretiskt så skulle det kanske gå.

Andra på samma tema: Marknadsliberalen, Röda Berget


4 Responses to Datalagringsdirektivet hotar rikets säkerhet

  1. Datalagringsdirektivet ÄR ett hot mot rikets säkerhet, bara ett barn kan tro något annat.

    Direktivet kommer att tvinga teleoperatörerna att spara trafikdata för samtliga nyckelpersoner inom offentlig förvaltning, regering, riksdag, försvaret, försvarsindustrin tillsammans med lika känslig information om deras äkta hälfter, älskare, älskarinnor, föräldrar, svärföräldrar och barn. Mumma för främmande makt, centralt tillgängligt hos polisen! (Informationen är också tillgänglig hos teleoperatörerna i 6 månader, enligt direktivet…)

    Hur någon kan tro att detta INTE är ett hot mot rikets säkerhet övergår mitt förstånd. Sen återstår frågan om direktivets förtjänster uppväger dess kostnader och risker. Mitt svar: inte en chans!

    /Jang

  2. Känns väl helt i linje med den utvecklingen som pågått ett antal år nu. Mer övervakning av vanliga människor men försvårande av kontroll/övervakning av de som har makten.

  3. Då ministrar och riksdagsledamöter surfar via vanliga ISPer med jämna mellanrum innebär datalagringsdirektivet ett reellt hot mot säkerheten då vi sett att sådan data läcker.

  4. Pingback: opassande » Blog Archive » Reinfeldt utsatt för sexchock