Sluta straffa fildelare

Anna Troberg och Gustav Nipe skriver på DN Debatt ”Sluta straffa fildelare”.

De skriver: ”Om lagen säger att hyggliga människor ska släpas inför rätta om de gör något som är bra och berikar människor, kultur och samhälle, så är det lagen det är fel på, inte människorna.”

Så rätt så!

När lagen ändrades i början av 2000-talet så skrev jag ett remiss-svar där jag påpekade att ändrad lagstiftning som innebär att man kriminaliserar nerladdning av upphovsrättsskyddat material skulle göra att domstolarna blir fulla med fildelningsfall. Just nu finns det ett 50-tal fall som enligt uppgift ligger i pipelina att komma att komma upp under andra halvan av året.

För sanningen är att i praktiken alla vi svenskar som har en dator fildelar lagligt eller olagligt. Det kan vara genom att skicka en fil som ett attachment via ett epostmeddelande eller via molnet eller via en torrentsite. Fildelning är själva ryggraden i vad som gör Internet till en sådan attraktiv plats att kommunicera med andra människor.

Idag är fildelning via P2P något som verkar vara på väg ut och i stället kommer via molntjänster– Enligt Google är det endast två torrentsiter bland de 10 största fildelarsiterna – resten är molntjänster som 4shared som idag ligger etta och Megaupload som ligger tvåa. The Pirate bay kommer först på sjätte plats bland fildelarsiterna.

Dela med sig av kultur borde alla göra.


Comments are closed.