Två år villkorlig dom för fildelning

En väldigt godtrogen man dömdes i Upsala tingsrätt åtalades för fildelning och trodde på myndigheten (läs polisen) som sade åt honom att han inte behöver offentlig försvarare eftersom han erkänt brottet.

Resultatet är att mannen fick 2 år villkorlig dom för fildelning och skall betala 40 dagsböter a 250 kr samt 500 kr till brottsofferfonden. Detta är den hårdaste domen för fildelning i sverige och endast domen mot de unga killarna i Pirate Bay kan mäta sig i straffpåföljd. Alla andra mål har slutat i dagsböter eller frikännande.

Piratpartiet deltog vid förhandlingarna och Anna Troberg är upprörd

Det här är en personlig tragedi för den drabbade mannen. Han har aldrig tidigare varit i klammeri med rättvisan och döms nu oerhört hårt för att han delat med sig av kultur, något som är det finaste man kan göra både för sina medmänniskor och för kulturen. Om man blir dömd för det är det lagen det är fel på, inte människorna.

Andra: P3 Nyheter, Rick Falkvinge,


4 Responses to Två år villkorlig dom för fildelning

 1. Så desperat som upphovsrättstalibanerna är så behöver mannen inte vara en ”väldigt godtrogen man” utan en man med snart en väfylld plånbok, och eller ett välbetalt jobb.

  Finns många arbetslösa ”skådespelare” som skulle ställa upp på det.

 2. Just att han inte hade någon försvarare och att hans erkännande i stort sett var åklagarens enda bevis är ju riktigt skrämmande. Ett erkännande skall normalt sett ha lågt eller inget bevisvärde i svensk rätt. Ändå säger åklagaren:
  ”– Hade han inte erkänt hade bevisläget varit tunt. Vi har inte gjort någon husrannsakan eftersom det var två år sedan låtarna laddades ned, säger Henrik Rasmusson.”

  Den här mannen behöver ju en bra advokat som kan överklaga detta till hovrätten och få honom att ta tillbaka sitt erkännande. Sedan kan ju Henrik Rasmusson försöka vinna.

  • Jag tror inte mannen som dömdes kommer överklaga. Han erkände och straffet blir praktiskt rätt litet för honom så länge han inte begår något mer brott. Det trista är den precendens fallet sätter i straffskalan för denna typ av domstolsmål.

 3. Detta strafet är helt ur propotion till brottet. andra brott som ger straff i den skalan är mycker värre. Vi måste ändra lagen

  (lite jämförelser)
  sex månaders villkorligt fängelse för sexuellt utnyttjande av barn
  http://hbl.fi/nyheter/2011-08-16/villkorligt-sex-med-tonaring
  En osedvanligt stor mängd barnpornografiskt material…… sammanlagt närmare tusen cd- och dvd-skivor..
  ett års och fem månaders villkorligt fängelse. Han ålades också att betala 60 dagsböter på sammanlagt 840 euro
  http://www.abounderrattelser.fi/news/2011/08/villkorligt-fangelse-och-boter-for-barnporr.html
  grovt dödsvållande, grovt vållande av personskada och grovt rattfylleri…..
  ett år och åtta månaders villkorligt fängelsestraff
  http://svenska.yle.fi/nyheter/artikel.php?id=224243