AD:Farbror Blå hade rätt att blogga

Farbror Blå är polisen som bloggade och skrev om polislivet under sin FN-tjänstgöring i Sudan. Polisen ansåg att det han skrev inte var förenligt med polisjobbet. Polisen kallades hem och avskedades. Själv säger polisen att bloggen baserar sig på skrönor inom polisen.

Arbetsdomstolen anser det var fel att avskeda bloggande polis skriver Affärsvärlden.

Farbror Blå fick skadestånd på 125 000 kr i allmänt skadestånd för att han avskedades för sin bloggande. AD anser att man får inte avskeda en polis för att denna utnyttjar sina rättigheter till att yttra sig publikt. Han får även tillbaka jobbet.

Får ses som ett bakslag för alla de arbetsgivare som avskedat bloggare eller personer som skrivit saker om sitt arbete på facebook som arbetgivaren inte gillade. Detta betyder att man får säga vad man tycker på Internet utan att arbetsgivaren har rätt att avskeda en.

Egentligen borde det finnas en organisation som kämpar för bloggarnas rättigheter. Finns det ingen organisation för svenska bloggare ?

Andra om händelsen: Radiopolisen, Bitter feminist, Shed Light och alla är de negativa till vad polisen skriver på sin blogg. För mig är det ointressant vad polisen skriver – yttrandefriheten är viktigare än budskapet.


3 Responses to AD:Farbror Blå hade rätt att blogga

  1. Rent sakligt har du fel i meningen ”Detta betyder att man får säga vad man tycker på Internet utan att arbetsgivaren har rätt att avskeda en.”, statligt och kommunalt anställda har meddelandefrihet, en rättighet som inte omfattar anställda på privata företag.

    • Nja det är nog sakligt korrekt fortfarande. Anställningsavtalet man har med sin arbetsgivare kan då innehålla munkavle på den anställde som gör att denna inte får säga vissa saker som sin arbetsgivare men det är då någon man själv valt att förhandla bort för att få jobbet.

      • Anställningsavtalet utgör ett implicit kontrakt om att du inte ska tala illa om din arbetsgivare, det finns rätt många rättsfall från AD som fastställer den saken. Jobbar man inom stat, kommun, landsting eller annan offentlig verksamhet gäller meddelandefriheten fullt ut. Ex:
        En sjuksköterska som bloggar om hur patienter behandlas kan inte sparkas medan en volvoanställd som bloggar om hur illa anställda behandlas kan sparkas (har inte diarie-numrena men det är två fall från det senaste året jag känner till).