Är backup ett fult ord ?

Hur kan sådant hända ?

50 000 sjukjournaler i datakrasch .

Har de inte hört talas om backup ? På ett sjukhus så borde de dels ha RAID för att spara informationen på ett sådant sätt att om en disk går sönder så kan man återskapa informationen från disken helt automatiskt.

Dels så borde de varje dag göra en backup till en annan plats i landet där man har kopior av förändringarna dag till dag. Samt en gång i veckan överföra alla data till siten så man har fullständig kopia på annan plats. Helst bör man då spara de 3 senaste veckornas kopior.

Då slipper man de flesta problem som kan uppkomma om ens egen datorhall t.ex. skulle brinna upp.

För är en enda journal fel – så kan folk dö av det hela. Just nu finns det de som talar om en nationella databas för sjukjournaler. Detta innebär att om man har samma sort säkerhet som detta sjukhuset så kan man slarva bort hela svenska befolkningens sjukjournaler.

Detta förutom de stora problem med hur man säkerställer att de som får access till sjukjournalerna verkligen är de som skall få läsa dem.

Idag är hårddiskar så billiga att man borde kunna ha minst 3-dubbla uppsättningar som lagrar journalerna – för om de förstörs så kan det lätt kosta liv.


Comments are closed.