Lobbyism eller konsten att påverka politiken

Konsten att påverka vår samtid är egentligen inte svår. Man tar fram ett problem och ett förslag till lösning till problemet så får men politikerna att införa lösningen.

Det låter enklare än det är. Men egentligen så behöver det inte vara så svårt. Det handlar egentligen bara att ha ett lösningförslag vid en tidpunkt som politikerna vill verka handlingskraftiga och bli omvalda.

Ta Eurokrisen. Tobin-skatten är någon som är mycket omtalad för några årtionden sedan då den föreslogs. Men de flesta nationalekonomer påpekade att den inte var speciellt verkningsfull.

Men nu behöver ledarna i Eurozonen en lösning på Eurokrisen och de behöver verka handlingskraftiga. De behöver då ett sätt att få in pengar för att betala för krishanteringen. Så de kommer nu införa Tobinskatten i EU – vilket kommer leda till att företagen gör sina affärer utanför EU. EUs betydelse i finansmarknaden kommer minska.

Tobin-skatten är ett förslag som uppfyller alla kriterierna – den verkar beskatta bankerna när den egentligen bara beskattar de internationella företagen som gör internationella affärer – dvs precis den grupp av företag som EU från början skapades för att gynna.

Men låt mig ta ett exempel från Piratpartiet. På ett medlemsmöte så togs beslutet att skapa ett nytt partiprogram – principprogram 4.0. Förslaget antogs men inget konkret hände.

Sẗ́ällde en fråga den officiella vägen till partiledningen om vad som pågick gällande principprogrammet 4.0 och där kom några diffusa meddelanden om att partiet sysslande med svärmarbete. Men inget konkret hände.

För att få fart på diskussionen så skrev jag några motioner till vårmötet 2011. Tyvärr så hände det inte så mycket.

Så jag anordnade en parley här i Västerås för Piratpartiet kallat framtidens piratpolitik. Det ledde till en del resultat med förslag till utvidgningar. Men inte mycket hända.

Då började en person som deltog på seminariet att starta en diskussion via epost med de andra från seminariet där han fortsatta diskussionerna från seminariet. Då råkade någon ta med PPs partiledares epostadress i diskussionerna och plötsligt så började saker och ting hända.

Anna Troberg gick då ut med en uppmaning om att vara med om att skapa framtidens principprogram och angav en form hur man kan skriva för att kunna få med det i principprogrammet.

Min långa kamp för att få något att hända var äntligen till ända.

Om du vill ändra något – se till att inte ge upp och använd din yttrandefrihet och din hjärna för att komma på olika sätt att angripa problemet tills äntligen någonting händer. Kontentan är att aldrig ge upp utan om en väg misslyckas – försök en annan väg.


Comments are closed.