PP i Berlin – Exitpolls ger 8.5 – 8.9% av rösterna

Valet i Berlin tilldrar sig nu uppmärksamheten för Piratpartiet och de första uppskattningarna ger Piratpartiet 8.5% enligt Reuter och Morgenpost Berlin ger dem hela 8.9% i valet idag.

FDP – det libala partiet rasar och får bara 2% av rösterna och kommer inte in. Förbundskanslers Merkels parti CDU förlorar för sjätte gången i år valet och fick 23.5% och socialdemokraterna SDP ser ut att få majoritet i Berlin då de fick 29.5% och kommer förmodligen få majoritet tillsammans med de gröna med 18.1% och vänstern fick 11.5%.

Detta är bara en valundersökning – sammanräkningen pågår och slutgiltiga resultatet kommer senare. Men det är tydligt att piraternas valkampanj varit bra och att de lyckats nå ut med sitt budskap om ett fritt Internet.

2013 är det på nytt val till parlamentet och CDU ser ut att få det svårt att regera kvar om de regionala valens resultat står sig.

Men det bästa är att piraterna tar sig in i delstatsvalet i Berlin och får vara med och bestämma i Tysklands huvudstad Berlin även om det inte är i parlamentet utan bara delstatsparlamentet. Det antal röster Piratpartiet fick i Tyskland hade räckt för att få Piratpartiet i Sverige in i riksdagen.

Andra: Piratpartiet gläds över piraterna i Berlins framgångar. Anna Troberg, HAX, Magnihasa, SR, Sydsvenskan, SvD. GP, DN.


One Response to PP i Berlin – Exitpolls ger 8.5 – 8.9% av rösterna

  1. Pingback: BREAKING NEWS: PIRATPARTIET TAR PLATS I BERLIN! – My Blog