Vattenfall måste lägga ner Ringhals ?

I två och ett halv år så har Vattenfalls kärnkraftverk i Ringhals stått under särskild tillsyn från Strålsäkerhetssmyndigheten (SSM). Även om det inte finns några omedelbara krav på nedläggning så hotar nu SSM med att kanske återkalla tillståndet för kärnkraftverket i Ringhals.

Det senaste problemet på Ringhals var den kvarglömda dammsugaren som kostade över 1 miljard att åtgärda då den orsakade en brand som de har tvingats sanera. SSM anser att Ringhals brister i egenkontroll dvs genomför inte de kontroller som behövs för att driva kärnkraftverket på ett säkert sätt. När småsaker som att glömma att ta bort en dammsugare från ett område där de inte bör finnas i när kärnkraftverket är i drift inte fungerar så är det bara en ytterligare indikation på att allting inte står rätt till på Ringhals. Det är dock svårt att veta var problemen finns även om SSM verkar peka på att det kanske snarare är ledningen än fotfolket som gör fel.

De som driver Ringhals får nu ett halvår på sig att komma tillrätta med problemen eller så kan SSM välja att återkalla tillståndet.

En nedstängning av Ringhals skulle allvarlig minska den svenska elproduktionen och driva upp elpriset på marknaden. Vi får hoppas ägarna till Ringhals tar varningen från SSM på allvar och faktiskt ser till att förbättra situationen på Ringhals.


Comments are closed.