England och Ungern stoppar EUs fördragsändring

Storbritanniens premiärminister Cameron var nyligen under stor press i en EU omröstning och 79 parlamentsledamöter i hans parti röstade emot honom. Därför är det inte konstigt att Storbritannien och Ungern är emot det nya förändringarna i EU fördraget som Merkel och Sarkozy vill ha igenom.

Sweden’s Foreign Minister Carl Bildt joked on Twitter: ”Worried that Britain is starting to drift away from Europe in a serious way. To where? In a strong alliance with Hungary.”

– Från Yahoo news länkad ovan.

Nu kommer Euro-länderna och sex andra EU länder gå vidare. Två länder Sverige och Tjeckien kommer att rådfråga sina parlament innan de godkänner avtalen så även de kan komma att ingå i de som godkänner nya reglerna.

Premiärminister Cameron vill ha undantag för sitt land och vi har inte sett slutet ännu. Britterna har varit duktiga på att få in undantag som gynnar dem inom EU.

Än så länge är mötet misslyckat – men det är långa förhandlingar kvar.

Samtidigt så rasar Greklands BNP -5% och frågan är att även om de kommer överens så kommer förmodligen Grekland behöva lämna euron – men stora svallvågor till följd av det. Det förslag som nu skall genomföras hjälper inte mycket om inte alla euro-länderna sparar sig ur krisen och har mycket stark budgetkontroll.

Sverige har nyligen godkänt 20 miljarder extra till IMF – Sverige stödjer därmed IMF totalt med 45 miljarder – för att IMF skall kunna vara med och hjälpa till med nödlån till länder i kris.

Just nu tyder allting på att det inte blir en fördragsändring av EU utan en mellanstatlig lösning mellan Euro-länderna och de andra EU-länderna som vill vara med. Exakta villkoren är inte ännu klara men Eu obligationer och att stabiliseringsfonden skall vara en bank för att kunna låna pengar från ECB verkar nu inte vara på tapeten längre – frågan är hur marknaden gillar slutresultatet. Jag tror marknaden kommer säga för lite för sent.


Comments are closed.