Inkompetenta åklagare ?

Enligt fildelningsåklagaren Henrik Rasmusson är det så att fängelse hotar halv miljon fildelare – DN.SE.

Nu är är det inte första gången som Henrik Rasmusson inte verkar förstå webben. Det faktum att han även fick en fällande dom i det fallet är för mig rätt underligt.

Nu har vi sett prov på andra inkompetenta personer från rättsväsendet. Vad sägs om åklagaren som anser att natriumklorid är ett gift i barnläkarfallet ? Elisabeth Brandt: »Natriumklorid! Här hör ni hur hon pratar om gift! Hon har använt gift!«

Rent praktiskt är feldelningsåklagarens åsikter helt åt skogen. Dessa innebär nämligen att en stor del av folket måste sättas i fängelse. I ett sådant läge så är det så att straffet är inte i relation med det allmänna rättsmedvetandet i samhället och borde ändras.

Vi i Piratpartiet vill återskapa upphovsrätten till hur den var för 10 år sedan då upphovsrättsintrång på Internet av detta slag inte var olagligt.

PS För er som inte vet det så är natriumklorid NaCl salt dvs den huvudsakliga ingrediensen i vanligt bordssalt som används i matlagning.

PPS Även SVT | HAX | Upphovsrättsreträtt Upphovsrättsreträtt | Fildelning | SVD


4 Responses to Inkompetenta åklagare ?

 1. Åklagarna är säkerligen inte inkompetenta, de gör det som förväntas av dem, det som förväntas av maktens män och kvinnor.

  Rent historiskt finns det ytterst få individer som har modet att riskera den egna karriären, och den eventuella fysiska och psykiska hälsan. Det är dock de modiga och ”se längre bortom än den egna näsan”-individer som fört våra samhällen framåt.

  Gravitationen kan inte ifrågasättas. Upphovsrätten däremot, är ingen absolut naturlag. Den är konstruerad av lagstiftare och ska givetvis ifrågasättas i god demokratisk ordning.

  Boktips till åklagare som behöver samla mod: The Future of Ideas, Lawrence Lessig

 2. Är det inte lustigt så säg, när det handlar om barnporr så anses att den som laddar ned sådant stöder skaparna av sådant, medan den som laddar ned andra verk anses förstöra..

 3. Vadå inte förstå webben? En företeelse blir inte OK för att många sysslar med det. Det finns många exempel på detta. Fortkörning – de allra flesta kör notoriskt fortare än vad det står på skyltarna och trots att det gäller en lag som har med personsäkerhet att göra. Samma sak med snatterier, det sägs att uppåt hälften av alla svenskar har snattat minst en gång. Så även för brotten fortkörning och snatteri/stöld så skulle ju fängelserna vara överfulla för länge sedan om man hade tillämpat piratlogik. Men nu är det en helt annan logik som gäller för flertalet människor.

  När det gäller barnläkarfallet så är det ju olyckligt att man inte haft kompetens under utredningen men misstag kommer alltid att begås eftersom människor inte är ofelbara. Barnläkaren friades ju dessutom.

  • Det är stor skillnad mellan lagar där polisen ger böter som fortkörning och lagar som leder till fängelse dvs intrång i upphovsrätten.

   Skall du jämföra så bör du jämföra upphovsrätten med arrende av mark då både är nyttjaderätter. Idag så har vi allemansrätt på arrenderad mark … vi borde ha det på upphovsrättens område med.