Mångdubbla antalet åklagare ?

För att klara av det stora antalet fildelningsfall i landet så räcker inte de som idag bekämpar det hela.Polisen rustar upp mot fildelarna – DN.SE. Enligt åklagarna krävs det tusentals nya åklagare för att hantera alla fildelningsmål.

Redan då lagstiftarna införde lagen så påpekade jag i ett remisssvar att man i lagförslaget missat att faktiskt göra en undersökning av de ekonomiska konsekvenserna av lagen. Det antagandet som gjordes om att de extra rättsfall – som skulle inträffa om lagen genomfördes – kunde klaras av inom det det dåvarande ekonomiska ramarna rättsväsendet hade, var helt fel och att lagändringen skulle kosta rättsväsendet betydligt mera.

Nu kommer sanningen fram att jag hade rätt och att dåvarande regeringen och riksdagens tro på att lagen inte skulle nämnvärt påfresta rättsväsendet var fel. Detta kommer kosta skattebetalarna många miljarder för att kunna efterleva lagen. Mycket mer än vad de verksamheter som lagen skyddar ger tillbaka till samhället.

De tusentals nya åklagarna skall då ställas mot det faktum att det idag finns knappt 1000 åklagare totalt sett i landet.


6 Responses to Mångdubbla antalet åklagare ?

 1. Man måste fråga om samhället prioriterar rätt saker. Är det verkligen rätt att prioritera och lagföra privatpersoner som kopierar för eget bruk men inte storföretag som ignorerar patent som ofta är resultatet av mångåriga utvecklingsprojekt? Ett exempel är Håkan Lans patent där åklagaren lade ner en påbörjad förundersökning. Hur tänker politikerna?

  • ”Hur tänker politikerna?”

   Att den som ”betalar bäst” har rätt!

 2. Det är fler personer som bryter mot fartgränserna än som piratkopierar. Fängelserna är inte fulla med fortkörare. Så länge det finns kriminella behövs resurser för att klara ut alla typer av brott.

  • Fortkörning leder oftast till böter och där behövs ingen åklagare. Men fildelningsbrott kan inte polisen klara själva utan går alltid till åklagare.

   De antal som bryter mot fortkörningsreglerna på ett sätt som kan ge fängelse är därmed bara en bråkdel jämfört med de som kan åka i fängelse för fildelning. Så en jämförelse är helt fel.

 3. Pingback: Fildelningsjakt är ett rent slöseri med skattepengar | Anna Troberg | Nyheter24

 4. Pingback: Fildelningsjakt slöseri med rättsväsendets resurser « Calandrellas blogg