Så stoppas Juholtkritik

Socialdemokraternas partistyrelse går ut och kräver att partiet håller och mun och kräver stopp för Juholtkritik. Men det finns faktiskt en sak som kan ta bort kritiken och få uppmärksamhet på annat. Då är det kanske inte längre dags för socialdemokraterna att stå upp för demokratin utan kanske det mera enklare – att Juholt avgår.

Håkan Juholt har svårt att sitta kvar som partiledare. Faktum är att det ord som fått hans namn juholtare säger rätt mycket om hur han varit som partiledare och hur han har setts av folket. Skall vi gissa att han byts ut redan på nästa socialdemokratiskta partikongress ?

Nu hoppas jag verkligen inte att detta sker för med Juholt kvar vid rodret kan bara vara bra för Piratpartiet. Då kommer valen 2014 inte handla om vem som vinner valet utan snarare om vem som åker ut riksdagen och om vem som kanske åker in i riksdagen. Den enda med chans att ta sig in till riksdagen är Piratpartiet givet att det är det enda utmanarpartiet med över 0.5% av rösterna i de senaste två riksdagsvalen.

Frågan är väl snarare inte om Håkan Juholt avgår innan valet 2014 utan när han avgår. Fortsätter det på detta viset så känst det rätt naturligt att han avgår långt innan valåret 2014. Det bästa socialdemokraterna förmodligen kan göra är att välja en gråsosse som kan jobba på att få ihop partiet och få det att jobba mot samma mål i stället för att kämpa mot varandra. För valet 2014 känns nu som ett förlorat val för S – utan de får kämpa för att se till att minimera problem fram till valet 2014.

I praktiken vinner aldrig oppositionen ett val. Den sittande regeringen har all möjlighet i världen att sätta agendan för politiken och påverka den. Med så små skillnader som det är i svensk politik mellan de två största partierna i många frågor så är det snarare så att regeringen kan bara förlora om den förlorar valet. Dvs om regeringen gör dåligt ifrån sig och inte på allvar satsar på att vinna valet.

Oavsett om socialdemokraterna byter partiledare eller ej så ser jag dock goda chanser för andra partier att flytta fram fötterna och ta för sig.


One Response to Så stoppas Juholtkritik

  1. Pingback: Konsten att hålla käften!